Брзеће, рај за децу и спортисте

Центар за ликовно васпитање Војводине у сарадњи са Домом за децу и младе са сметњама у развоју из Ветерника, трећу годину заредом организује у Брзећу ликовну колонију. У овом туристичком центру на падинама Копаоника припрема се и велики број спортиста.

Лепоту природе која их окружује и надахњује, и сву радост због поновног сусрета са члановима Удржења деце и омладине са сметњама у развоју "Пчелице" из Бруса, гости из Ветерника пренели су на своје радове.

"Овде имам много другара, добри смо и лепо нам је. Волимо да радимо, да се дружимо, шетамо по Копаонику", каже Емран А.

Драгана Н. је трећи пут учесница колоније: "Увек је забавно. Беремо цвеће које после цртамо. Скупљамо каменчиће и украшавамо их. Данас радимо скупа са другарима из Бруса."

Директорка Центра за ликовно васпитање Војводине Ева Феди каже да младима ова колонија много значи, јер је многима од њих то једини начин да изађу негде током лета: "Углавном сви похађају школу и ово им дође као корисна разонода."

Надморска висина око хиљаду метара и бројни терени учинили су Брзеће погодним и за припреме спортиста.

Први пут овог лета, ту су полазници међународног рукометног кампа "Растимо", који као јединствена институција код нас и у Европи постоји већ 20 година. У њему се ради на стручном оспособљавању, обуци и припреми дечака и девојчица, од осам до 18 година, за рукомет.

Са искушењима са којима се суочавају професионални спортисти у том кампу се током протеклих година упознало више од десет хиљада младих рукометаша, од почетника до репрезантиваца.

"Први пут сам у Србији и први пут на кампу. Веома је лепо", наглашава Синдре Норман из Норвешке. "Камп је добро организован, али мој највећи утисак су људи. Добри су и дружељубиви. Стекао сам много пријатеља иако не говорим српски. Врло сам срећан. Мислим да ћу доћи и наредне године и да ћу тада научити српски."

Данац Антон Вилмс је у Брзећу други пут: "Камп је добар, место је лепо и планина је дивна за тренинг. Услови су као у граду, а далеко смо од гужве."

Ђорђе Јакшић, руководилац Рукометног кампа "Растимо" каже да су веома задовољни условима за тренинг, али и за шетњу и опуштање, јер је окружење идеално:

"Имамо обећање да ће до наредног лета бити саграђена још два рукометна терена што би утицало да нам Брзеће постане трајна дестинација."

На травнатим теренима Хотела Јуниор фудбалске вештине усавршавају и младе наде Фудбалског савеза региона Источне Србије.

"Наш Фудбалски савез кампове организује већ 20 година, а последњих пет смо увек у Брзећу. Овде имамо све што нам је потребно. Два терена, добру услугу. Тренирамо два пута дневно, али се нађе времена и за обилазак шетњу овом предивном природом", каже Драган Илић, инструктор ФС региона Источне Србије.

Лето, развојна шанса Брзећа

Водопад Јеловарник и светилиште Метође, нека су од омиљених места и туристима  и спортистима који су у Брзећу, захваљујући хали и бројним теренима, бициклистичким и трим стазама добили право место за припреме лети, али и за скијање зими.

"Имамо две ски-стазе, Белу реку 1 и Белу реку 2 које су системом жичара повезане са врхом Копаоника. То је изузетно важно зими кад у Брзеће дође велики број скијаша", објашњава директор Туристичке организације Брус Златко Миленковић:

"Раздаљина одавде до врха туристичког центра путем је 12 километара, а жичаром само четири километра. Надамо се да ће ускоро бити пронађено решење и за изградњу гондоле која се већ годинама жељно ишчекује. С друге стране, сматрамо да је лето наша велика развојна шанса. Настојаћемо да изградимо још два терена за рукомет уз помоћ локалне самоуправе и ресорних министарстава, што ће уз спортску халу и све остале отворене терене створити услове за припреме спортиста каквим се мало ко може похвалити. Број гостију је у сталном порасту за око десетак процената. Прошле године забележили смо 75.000 ноћења, а само у првих шест месеци ове око 40.000. Поред домаћих гостију за одмор у Брзећу све веће интересовање показују и гости из Румуније, Бугарске и бивше Југославије."

Убрзани развој Брзећа као туристичког центра почео је осамдесетих година, изградњом омладинског хотела "Јуниор". Од тада до данас, никло је на десетине објеката - од хотела, апартмана, кућа за одмор, викендица које располажу са око 2.000 лежајева, а још 2.500 налази се у завршној фази изградње.

Највећи проблем је неконтролисана градња

Уз дивљу градњу, горући проблем представља водоснабдевање на чијем се решавању убрзано ради. Улаже се у инфраструктуру, ради се канализациона мрежа, започета је изградња тротоара, отворена амбуланта, полицијска станица.

Председник Општине Брус Слободан Видојевић каже да је неконтролисаном градњом створен приличан урбанистички хаос:

"Штету је тешко надокнадити, али се новим плановима настоји да се не продубљује. План нам је да се убудуће граде хотелски апартмани како би се поспешило решавање једног од највећих проблема овог краја, а то је запошљавање младих. Основали смо и Дирекцију за пољопривреду која реба да поспеши развој и пољопривреде и туризма у овом крају. Циљ је да се гостима понуде здрави производи са овог подручја."

Са жељом да се природа Брзећа очува, покренут је пројекат пречишћавања отпадних вода.

rts.krusevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво