Читај ми!

Награда "Васко Попа" Зорану Богнару

Збирка песама "Инсомнија, беле ноћи" Зорана Богнара најбоља је књига поезије објављена у Србији 2013. године - оценио жири награде "Васко Попа", која се додељује у Вршцу од 1995. године, на дан песниковог рођења.

Награда "Васко Попа", по једногласној одлуци жирија, у саставу Милован Витезовић (председник жирија), Драган Јовановић Данилов и Душко Новаковић,  припала је Зорану Богнару за збирку поезије "Инсомнија, беле ноћи", у издању београдске Издавачке куће Драганић.

Зорану Богнару награда је уручена у Свечаној сали Општине Вршац. "Реч је о делу које кореспондира са бројним драматичним ситуацијама којима је изложен Богнаров лирски јунак у настојању да схвати сврсисходност напора да се дође до истине о себи и свету око себе, методом апсолутне искрености и разгртања интиме до њеног огољавања", рекао је члан жирија Душко Новаковић.



О књизи 77 песама о љубави, издаји, демонима и осталим свакодневним умирањима, како стоји у поднаслову награђене збирке "Инсомнија, беле  ноћи",  Богнар је рекао да је то његова најинтимнија књига, али подигнута на универзални ниво, због чега, вероватно, тако лако комуницира са другима.

Од укупне прошлогодишње продукције у Србији, у најужи избор ушле су збирке поезије још пет аутора:  "У палати правде" Радомира Андрића, "Инсомнија, беле ноћи" Зорана Богнара, "Узводно од андјела" Бранислава Вељковића, "Одакле долазе даброви" Петра Матовића, "Сајбер зен" Саше Радојчића и "Турско гробље" Симона Симоновића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара