Читај ми!

Покретни мамограф први пут у Трговишту

Почео је организовани скрининг карцинома дојке у Пчињском округу. Покретни мамограф први пут је у Трговиштu, а на превентивни преглед, позвано је 619 жена.

Поред Дома здравља у Трговишту постављен је покретни мамограф. Са позивом долазе жене, старије од 50 година. Већини је ово први мамографски преглед.

"Нисам била, нити сам имала проблеме, али ово је идеална прилика сад, с обзиром на године", каже Гордана Станковић.

"Ја се не сећам, у болницу сам ишла, у Врање, али ово не", каже Драгица Стошић.

Дневно ће, по плану, 80 жена бити прегледано. Постоји могућност да се и жене, млађе од 50 година, укључе.

"Ако не дођу све жене, ми смо правили и списак жена које имају проблеме, да искористе ситуацију", каже Сунчица Богдановић, главна сестра у Дому здравља.

Карцином дојке је најчешћи малигни тумор код жена у Србији и Пчињском округу. Стопе обољевања су у порасту, а превенција је најбољи начин борбе.

"Појединачно упућивање је мало компликованије, треба да одобри специјалиста хирургије или гинекологије да се уради мамограф, овако се све жене тог доба позивају", каже др Жика Филиповић из Дома здравља.

Након Трговишта покретни мамограф ће обићи и Владичин Хан и Босилеград, а на преглед је позвано 4.000 жена. Скрининг прегледи део су пројекта "Србија против рака" на основу уредбе  Владе Србије о Националном програму раног откривања карцинома дојке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара