Читај ми!

Античка вила рустика у Плешу?

На падинама Гоча, на месту где се о Св. Илији вековима окупљају мештани Јабланице и Плеша, археолози су открили остатке римских терми из периода касне антике који, по свему судећи, припадају већем комплексу виле рустике.

На позив мештана жупског села Плеш, који су на простору старог култног места желели да подигну цркву, стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Краљева започели су истраживања. Резултати до којих су дошли изненадили су све.

На месту где су се на падинама Гоча мештани засеока Јабланица, одувек о Св. Илији окупљали, славили и крштавали, молећи се за благослов и берићет, заштитна археолошка ископавања открила су остатке зидина.

"Наишли смо на антички слој", објашњава Марија Марић, археолог Завода за заштиту споменика културе из Краљева, руководилац истраживања. "У питању су римске терме из периода касне антике.  Сва је прилика да припадају већем комплексу, што може да се повеже са постојањем виле рустике на овом подручју."

Виле рустике, као средишта римских латифундија, са економским објектима, шталама, магацинима, радионицама, и кућама за локалне моћнике, њихове слуге и робове, на простору централног Балкана грађене су од 3. до 5. века.

У научном смислу, наглашава Марија Марић, то би откриће било веома важно јер је само неколико таквих објеката откривено на територији читаве Србије, а само једна вила рустика је у целости откривена, и то почетком 20. века:

"Ми за сада имамо само фрагментарне податке, а ово би дало потпуну слику о таквој врсти објеката, тј. система који је функционисао на овом подручју. Овде, на рудом богатом Гочу, у непосредној близини, налазе и други локалитети - топионица, утврђење у суседном селу, насеље, што све представља микрокомплекс који даје основ за проучавање економског система касне антике на простору Централног Балкана."

Претпоставку да је на локалитету у Плешу реч управо о таквом открићу поткрепљују и приче мештана.

"По околним њивама и ораницама, дуж реке и поред ње у равници, одувек су људи налазили разне необичне остатке и црепове црвене боје. Вероватно кровни покривач. Нисмо ни знали шта је то", наводи Дејан Рајичић из Плеша који, са још неколико мештана, помаже у радовима на рашчишћавању локалитета. "Овде су се одржавали сабори, игранке, ја сам овде и крштен. Сад се испоставило да нит је ту био манастир, нит је била црква већ римско купатило. Можда је тако и боље. Можда ћемо постати познати у свету."

Миљко Ерић подсећа да су њихови преци, судећи по називима појединих места у околини, одувек веровали да је ту био манастир Јабланица:

"Отуда смо и повели акцију да ту подигнемо нову светињу. Нећемо ни сад одустати. Само мораћемо да пронађемо неко друго место у близини после овог открића. Последњих неколико година мештани Плеша доста раде на развоју туризма, а ово је моменат који може да помогне."

Уз помоћ Општине Александровац, стручњаци краљевачког Завода за заштиту споменика културе у јулу ће организовати геофизичка истраживања, која ће дати прецизне податке о архитектонским остатацима под земљом, помоћи у расветљавању прошлости овог краја и, надају се, Плеш уписати на мапу важних археолошких и туристичких локалитета.

rts.krusevac@rts.rs

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара