Читај ми!

Хемотерапије боље подноси уз цртање

Четрнаестогодишњи Милош Симић, ђак је генерације у ОШ "Стојан Новаковић" у Шапцу. За изузетан ликовни таленат добитник је четири републичке награде на такмичењима, а овај необичан дечак изузетан је и по томе што најбоље резултате постиже упркос тешкој болести.

Милошева свестраност и таленат виде се на сваком зиду породичне куће. Собу је претворио у атеље, а о томе како побеђује малигни тумор мишића, говоре његови рани радови који симбилозују терет и ослобађање.

Хемотерапије, каже да боље подноси, уз ботанику, акваристику и цртање, а опушта га и рад  у Муген школи за промоцију јапанске поп-културе.

"Где деца уче посебан, стилизован начин цртања јапанских цртаћа и серија и заједно са њима смишљам концепте, делимо идеје које су нам сличне", каже Милош Симић из Шапца.

Милошево стваралаштво посебан печат даје и ходницима школе. Његови наставници кажу да се такав ђак чека годинама.

Милошева свестраност је генијалност у сваком погледу. Ето буквално прави радове од невероватних предмета, од папирића прави чуда", каже Славка Јаковљевић, наставница ликовног у ОШ "Стојан Новаковић" у Шапцу.

Због различитих интересовања, овај изузетан дечак са лекарима равноправно разговара на стручне теме. Много и чита, а снагу да настави даље после терапије, каже да налази у себи и својим хобијима.

"Некад, кад се бавим акваристиком, ублажавам то. Онда пронађем начин да поклоним нешто некој жени, цвеће, цветни аранжман, и то радим. Онда, да сам сам, музика, игрице... Не видима да постоји било какав проблем, да човек треба да буде тужан. А у вези тога, то је само просечна, пролазна ствар. Разлика између тога и грипа је минијатурна", каже Милош Симић.

Највећа подршка су му родитељи, и у лечењу и у стваралаштву. Лек за све су, кажу, несебична љубав и оптимизам.

"Он има велико поверење у лекаре, али они су јако оптерећени, 3-4 педијатра у целој Србији који се баве туморима. Милошу се вратила болест, а они су детету буквално вратили живот. Једном су били успешни, надам се да ће поново", каже Александра Симић, Милошева мајка.

Победу Милош очекује и на другим пољима, јер ће по завршетку Школе примењених уметности одлучити, да ли ће се бавити науком, уметношћу или дизајном.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара