Читај ми!

Почео пријемни у уметничким школама

Данас је почело полагање пријемног испита у уметничким школама у Србији. У Школи за текстил и дизајн у Лесковцу годинама се тражи место више на уметничким смеровима. Проблем је већи, јер се ове године гасе два од четири смера.

У сликарским атељеима радно уз мало треме и узбуђења. Ово је тек део пријемног испита у лесковачкој Школи за текстил и дизајн на смеровима у области уметности, културе и јавног информисања. За викенд их очекује сликање и вајање.

"Долазио сам у школу на припреме. Једноставно волим уметност и зато сам се одлучио за ову школу. Једва чекам резултате пријемног испита", каже Никола Миловић.

Осмаци с нестрпљењем чекају резултате пред матурантима је одбрана рада. Ми смо упознали најбољег у струци.

Петар Илић, техничар графичког дизајна добитник је плакете и новчане награде фондације Гмитар Обрадовић за четворогодишње стваралаштво.

"Потребно је много напорног рада и труда да би се дошло до оваквог признања. Није довољан само таленат који имамо и са којим долазимо овде", каже Петар Илић.

Калиграфија, фотографије, плакати, вајарство, грнчарство. Овде настају уметници.

"Правим портер од глине после преливамо гипсом и радимо негатив", каже Милица Коцић, ученица 2. разреда.

Нажалост дизајн ентеријера и индустријских производа и стилски кројач одлазе у прошлост. У новој школској години их неће бити.

"Хаљина коју носим је ручни рад. То је историјски костим Византија", каже Наташа Станојеви, ученица 4. разреда.

"Прво се раде скице. Деца по тим скицама констришу и онда се израђују хаљине по њиховим идејама", каже Славица Петровић, професорка практичне наставе.

У првој текстилној школи на Балкану на уметничким смеровима само 40 места. О интересовању за текстилство видеће се за петнаестак дана.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара