Читај ми!

Брану чекају тридесет година

Недавних поплава у Топлици и Добричу не би било, да је на време завршена изградња вишенаменске акумулација Селова код Куршумлије - чија је изградња почела пре 30 година.

Иако би Топличком округу и Нишу обезбедила здраву воду за пиће, акумулација Селова би, тврде стручњаци, заустављала поплавне таласе и муљ ка Дунаву, а ублажавала би и последице суше у том делу Србије. Изградња је почела пре скоро 30 година.

Више од 100 милона долара уложено је до сада у изградњу ове бране. Због недостатака пара  много тога остало је само планирано, присећа се Живорад Вучковић, који је у време постављања темељца био први човек Куршумлије.

"Људи су очекивали, а они су обећавали да ће то брзо да се заврши, чак је било и разочарења када се видело да су друге бране које никада нису ни помињане већ завршене, а Селова је остала", каже Живорад Вучковић, некадашњи председник општине Куршумлија.

Радови су почели 1986. године, планирани су цевовод до Ниша, пут до Луковске бање, наводњавање неколико хиљада хектара плодне долине Топлице, хидроелектрана и фабрика за пречишћавање воде. Отишло се и корак даље па је оформљено истоимено предузеће и запослени радници.

"Општине никако нису могле своје учешће од 30 одсто да обезбеде да би република давала 70 одсто. Република је имала пара и била је добра сарадња", каже Миодраг Ћирић, директор ДП Селова у пензији.

На 70 метара високој каменој брани последњи пут рађено је пре петнестак година. До данас није изграђен ни планирани пут око језера, а нису исељене ни куће које се налазе на дну будуће акумулације.

Мало је оних који су још увек овде. Десетак старина чека исељење деценијама.

"Баште нема, њиве нема, ливаду нема, ништа нема узеше земљу, све на брзину, нама ништа није остало", каже Мирослава Богдановић из села Селова.

Стручњаци тврде да је 80 одсто радова на Селови завршено, недостаје још око 100 милиона евра колико коштају цевовод, фабрика и пут.

"Претходна Влада је предвидела 30 милиона евра за чишћење дна језера и изградњу пута до Луковске бање, међутим то је ребалансом избрисано сада очекујемо потезе нове Владе и заиста је то за нас један капитални објекат који треба да се заврши", каже председник Општине Куршумлија Родољуб Видић.

Остало је забележено да је до сада овде уграђено око 42 милиона кубика материјала иако је брана дуга 420 метара, после 30 година изградње, и даље сува.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се