Неизвесна судбина "Првог маја" у Пироту

Финансијски крах словеначке модне куће АХА Мура директно је погодио и пиротски "Први мај" који је део те компаније. О судбини "Првог маја", разговарало се и на највишем државном нивоу, приликом посете словеначког председника Србији, а у Пирот је стигао и стечајни управник из Мурске Соботе.

"Први мај" је 2012. године продат за нешто више од 2 милиона евра словеначкој "АХА Мури". Нови власници преузели су обавезу да инвестирају око 11 милиона евра и запосле 1.328 радника. Заузврат су од државе Србије добили 6,6 милиона евра на име субвенција, односно 5 хиљада евра по раднику.

Стечајни управник, који је дошао у Пирот није прецизирао новинарима да ли имовина "Првог маја" улази у стечајну масу и нагласио да је разлог његовог доласка да процени ситуацију у Муриној фабрици и, како је рекао, "заврши причу са ‘Првим мајем’".

"Ако добро послује или ћемо га продати као правни субјект или трансформисати у складу са законом", објашњава стечајни управник "АХА Муре" Стево Радовановић. "Ако слабо послује, ја као заступник власника, ако је платно неспособан односно инсолвентан, морам да задужим законског заступника Муре у Пироту да предузме све што је потребно у инсолвентном поступку."

Менаџмент "Првог маја" не крије да је ситуација крајње неизвесна и очекује да се држава укључи у решавање проблема.

"Ми имамо акутни проблем пословања у нашој фирми која послује са губитком од прошле године, али  и у овој години, а два су основна разлога. С једне стране смо имали већи број запослених радника, превасходно младих са Националне служне за запошљавање, што није било предвиђено првобитним пројектом. С друге стране имамо недавољан ниво инвестиција који је био предвиђен тим истим пројектом", каже Славиша Свиларов, финансијски директор "Првог маја - АХА Муре".

Проблем са исплатом зарада, по речима генералне директорке Маше Флегар, постоји већ неколико месеци и да су у петак исплатили само трећину априлске плате, што сигурно није добро, јер радници очекују да на време приме своје плате.

Држава је од купца "Првог маја" узела гаранцију у износу датих субвенција са роком важења до 2016. године. Остаје да се види да ли је могуће да те паре и врати. Пропадање "Првог маја" имало би последице за цео Пирот, јер после "Тигра" и "Тигар Тајреса", највећи број Пироћанаца егзистенцију обезбеђује у тој фабрици.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910
 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се