Читај ми!

Уништене рударске куће у Ресавици

У Ресавици су пред налетом бујице и клизишта потпуно уништене четири рударске куће, док је петнаестак домаћинстава озбиљно оштећено. Неки рудари су као чланови чете за спасавање те ноћи били на насипима у Шапцу.

Са бедема Саве док је бранио Шабац, Ивана Ђорђевића звали су  да се врати у Ресавицу, јер му је кућа поплављена. Жену и троје деце на време су евакуисали радници рудника, али овакву слику уништеног дома ипак, каже, није очекивао.

Собе пуне јаловине коју је донела бујица, уништено све у кући што су он и породица заједно са родитељима стицали радећи у руднику. Комисија и екипе грађевинаца који су били на терену рекли су му да кућа неће моћи да се санира.

Цев која одводи воду кроз део насеља те ноћи није могла да прими сву количину. Поплава је кажу било и раније, али не и толико муља и јаловине са насипа који није издржао.

Триста метара изнад насеља под налетом бујице подземних пукао је насип који је држао јаловину, однео део пута и сручио се на рударске куће.

Тешке машине и после десетак дана рада још увек не могу да оспособе пут и извуку сво дрвеће и земљу коју је бујица донела. Евакуисани, смештени у хотелу "Ђула" и код пријатеља ,преко дана су у својим кућама. Покушавају да очисте шта могу.

Осамдесетогодишња бака Даница Пауновић, гледа своју окућницу и прича шта је све имала у башти. Сада, каже, само може на пијацу, али и за то треба пара.

Терен на коме се уништене куће налазе клизи, те су процене да ће нови објекти бити грађени на другој локацији. Помоћ је најпре стигла од колега рудара, а најављена је и из рудника.

Пет домаћинстава у насељу 7. јули скоро две недеље нема ни воду. Коначних извештаја о штети још нема, али је сигурно да четири рударске породице у своје домове не могу  да се врате.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво