Читај ми!

Превентивни очни прегледи најбољи лек

О савременим методама раног дијагностиковања и лечења разних поремећаја и очних болести разговарало се на стручном скупу офталмолога у Лесковцу. Превентивни прегледи кључни су за смањење слабовидости, кажу стручњаци.

Рано откривање амблиопије односно слабовидости нарочито код деце пола пута је до успеха у лечењу.

Др Мирослав Коцић, зачетник микрохирургије у офталмологији на југу Србије и дугогодишњи консултант у Окулусовом очном кабинету у Лесковцу каже да са превентивним очним прегледима деце треба кренути пре шесте године.

За пет минута уз помоћ скиаскопа дијагноза је ту.

"Моја запажања на основу дугогодишњег рада са децом су да са преветивним, обавезним, систематским прегледима треба почети најкасније у другој години, затим у четвртој години, па у шестој, а не као што је сада први преглед тек пред полазак у школу", каже Коцић.

Висок очни притисак, дијабетес, болести крвних судова ока, дегенерације жуте мрље. Све ово проузрокује оштећење или потпуни губитак вида. Различити узроци и болести. По учесталости последњих година издваја се катаракта.

"Честа су објашњења да појачана ултравиолетна и друга зрачења у последње време условљавају  ранију појаву катаракти код млађих особа", каже проф. др Драган Вуковић са Очне клинике у Београду.

Без савремених технологија и опреме у офталмологији се не може. Упоредо се развијају и нови лекови.

"Један од тих лекова су ВГФ инхибитори за лечење старачке дегенерације жуте мрље. У свету се користе од 2005. године, а код нас од 2007. године што значи да не каскамо много за светом", каже др Дијана Рисимић са Клиничког центра Србије.

Савремене методе корекције вида тема је великог скупа офталомолога Јужне Србије у организацији Специјалне болнице за офталмологију Окулус.

"За лекаре у унутршњости је веома важно да знају да на време открију и препознају болести и да итекако буду упознати са најновијим методама лечења", каже др Слађана Делевић из Специјалне болнице Окулус.

Овакве скупове нарочито у Лесковцу доктор Наум Трпеновски из Скопља не пропушта. Прве кораке у офталмологији направио овде. Учио је од најбољих.

"Основао сам први очни кабинет за контактна сочива тада у Војној односно сада у Градској болници у Скопљу. Све најважније што сам научио у области офталмологије дугујем колегама из Лесковца на челу са доктором Мирославом Коцићем", каже Трпеновски.

О новинама у лечењу очних болести серијал предавања се наставља на јесен у Нишу, затим Крагујевцу и Ужицу.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се