Читај ми!

Матуранти на окупу после 65 година

Крај маја и почетак јуна време је када за окупљање многих генерација матураната. У Ужицу се по једанаести пут, окупила генерација која је матурирала давне 1949. године.

Од 113 матураната Ужичке гимназије из 1949. године, њих 83 је дипломирало на факултетима. Шест и по деценија после матуре, окупило се само њих дванаест.

"Највише имамо инжењера, пројектаната разних струка, пројектаната и оперативаца, лекара, који нису чекали да, нису ишли да им тамо неко забележи датум кад треба да дођу, него су одмах примали пацијенте", рекао је Драган Герзић.

У тој генерацији било је и правника, економиста, професора, али и научника, попут Боривоја Бошковића, кибернетичара, који живи у Паризу. Упркос годинама, радо би се и даље бавио истраживањем вештачке интелигенције, али су научници свугде потрошна роба, каже он.

"Има 38 година како сам у пензији. Нажалост. Тако су се отресли нас, тиме што су нам напунили џепове златом. Велике паре смо добили да одемо", рекао је др Боривоје Бошковић.

Зорка Михајловић је последњи пут на скупу генерације била пре три деценије, али 65. годишњицу матуре није желела да пропусти.

"Рачунам с обзиром на године да ће нам то можда бити и задњи пут да се видимо", каже Зорка Михајловић.

За успомену остаће фотографија испред Ужичке гимназије, из које су матуранти 1949. године закорачили у живот, остављајући богат траг широм света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се