Читај ми!

Вода хемијски неисправна

У Зрењанину је већ десетак година на снази забрана коришћења пијаће воде из градског водовода. У педесетак километара удаљеној Кикинди нема забране, али проблеми су исти.

Неспорна је чињеница да мало ко од Кикинђана жеђ гаси чесмовачом. Они кажу да, углавном, користе флаширану воду, јер је она из чесме бљутава, непријатног мириса, масна и није чак ни за купање.

У Кикинди се вода црпи са дубине од 160 до 220 метара и дистрибуира кроз 140 километара дугу водоводну мрежу. Дезинфикује се на бунарима.

Директор ЈКП "6. октобар" Милан Караћ каже да је у води подоста органских материја и да током дезинфекције настају опасна једињења.

"У питању су трихолометани који одлазе у водоводну мрежу и могу утицати на здравље становника", објашњава Караћ.

У градском Заводу за јавно здравље су још прецизнији.

Др Сања Брусин Белош каже да вода у Кикинди не одговара Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће, обзиром да је хемијски неисправна.

"Вода садржи повећану концентрацију амонијака и органских материја које утичу на појаву жуте боје, а понекад је, према актуелном правилнику, и количина арсена на горњој граничној вредности", додаје др Брусин Белош.

Еко чесме у граду и селима донекле ублажавају проблем, али право решење је фабрика за прераду воде. Пред општинарима је од прошле година или боље рећи, од прошле власти, понуда за изградњу фабричког постројења са кредитним задужењем код Немачке развојне банке у износу од шест милиона евра.

Председник општине Павле Марков не спори да је тај кредит више него повољан, али да ће се општина трудити, ако то буде могуће, да на неки други начин реши проблем воде.

Како изгледа, још дуго ће у Кикинди најтраженија роба у трговинама бити флаширана вода.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво