Читај ми!

Стиже помоћ из Македоније и Грчке

У Србију и даље стиже хуманитарна помоћ из Македоније и Грчке за угрожене у поплављеним подручјима. Камиони који је превозе имају приоритет на граници, а тако је и на граничном прелазу Прешево.

За десет дана од почетка поплава у Србији из правца Македоније и Грчке ушло је више од 80 камиона хуманитарне помоћи, а само из Македоније 74. Помоћ је превожена и у путничким аутомобилима, комбијима и аутобусима.

"Процедура се огледа у приоритету, како преласка државне границе, не чекању на самој граничној контроли, тако и у убрзаној процедури израде неопходне документације", каже Саша Ивковић, помоћник командира Граничне полиције.

Да роба не чека и Царина је убрзала процедуре за улазак хуманитарне помоћи у нашу земљу.

"Тако је дата могућност да и сам превозник, односно возач, може пријавити робу без овлашћеног заступника, односно без међународне шпедиције као посредника. Потребна је само једна изјава, профактура или спецификација на којој ће бити набројано о којој врсти робе се ради", каже Сенад Радончић, шеф Царинске испоставе Прешево.

Шпедиције не наплаћују своје услуге када је у питању хуманитарна помоћ.

"Наш задатак је да та транзитна документа одрадимо, упутимо у царину и испратимо прихватање робе да то буде у најкраћем могућем року", каже Зоран Пешић, шеф шпедиције Мико траде.

Царини се најављује само пролазак већих пошиљки, за индивидуалне нема претходних најава.

Како сазнајемо на граничном прелазу Прешево наставља се прикупљање помоћи у Грчкој и Македонији. Из Грчке ће наредних дана стићи седам, а из Македоније пет камиона. Возачима који превозе хуманитарну помоћ нису потребне међународне дозволе. На граничном прелазу Прешево нема гужве ни задржавања путничког ни теретног саобраћаја.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара