Читај ми!

Коло српских сестара прикупља помоћ

Колико у овој тешкој ситуацији важну улогу имају жене показују чланице Кола српских сестара. Готово даноноћно у конаку Саборне цркве у Лесковцу прихватају и разврставају помоћ која стиже са свих страна.

Из дана у дан лесковчани доносе помоћ у Цркву Свете Тројице а чланице Кола српских сестара разврставају, пакују, бележе.

Сваком да упуте топлу реч, осмех, да помогну. Кроз њихове руке ових дана прошле су десетине тона разне робе. Од хране до играчака. За умор ове скромне, вредне и милосрдне жене не знају. Поносне су на своје суграђане.

"Погођени смо сви овим што се десило. Одмах смо покренули акцију која је све више узимала маха. Пре четри дана нисмо могли да уђемо овде од брда кеса и џакова које доносе грађани. Лесковчани су заиста на висини задатка", каже Јасмина Митровић.

"Ја сам првог дана донела помоћ која је најпотребнија, а онда сам се прикључила разврставању и паковању помоћи. Радимо брзо, јер нам је циљ да помоћ што пре стигне до угрожених", каже Марина Вранић.

Међу њима и македонка Даница Јовановић која више од три деценије живи у Лесковцу и добро зна шта је невоља. Потресне слике катастрофалних поплава подсетиле су је на разорни земљотрес 1963. године у Скопљу. Тада је имала девет година.

"Била сам цео дан под рушевинама. Нико није знао да ли сам жива. Расвестила сам се у болници у Београду тако да су сада ове поплаве јако потресле и међу првима сам се јавила да помогнем све што треба", каже Даница Јовановић.

У сваком тренутку су уз народ и вернике оне који су пострадали, али и болесне и старе Лесковчане, који желе да пруже помоћ поплављенима, а не могу сами, да је донесу.

"Телефон непрестано звони и ми на позив грађана одлазимо кући преузимамо помоћ коју су стари грађани спремили и доносимо је овде у конак", каже Славиша Станојевић, протонамесник.

У протеклих девет дана пут Крупња, Бајине Баште, Смедеревске Паланке одавде су отишла три шлепера хуманитарне помоћи. Солидарност и слога су наша снага поручују свештеници.

"Волео бих када би ово јединство и саборност људи остали заувек", каже Владан Ранђеловић, старешина Цркве Свете Тројице.

Увелико се праве и спискови добровољаца вољних да помогну у чишћењу и санацији објеката и терена који су били под водом.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара