Читај ми!

Поплава на исти дан као и 1965. године

У Пожеги река се излила и поплавила практично на исти дан као и 1965. године.

У четвртак 13. маја 1965. године, пожешку општину, након седмодневне кише, захватио је поплавни талас и изливање три реке Скрапежа, Ђетиње и Западне Мораве.

"Имали смо срећну околност да је у две пожешке касарне био пук војске, која је одмах кад је све ово било поплављено, када је Скрапеж набујао, Ђетиња, истовремено, пожешка котлина у то време била је језеро", каже Милован Стојковић - секретар општине 1965. године.

Од 2005. године у Пожеги нема стациониране војске, а поплавни талас поново је запретио тој општини.

Тачно 49 година касније, у четвртак 15. маја 2014. године, Пожега је избегла поплаву ширих размера, захваљујући бедему који је пројектовало Водопривредно предузеће "Морава" из Чачка 1966. године.

Бедем који је пројектован за стогодишње, а одолео је ових дана и хиљадугодишњим падавинама, пројетковао је инжињер Радомир Василијевић.

Директор водопривредног предузећа Морава, Раде Радовановић каже да је бедем у Пожеги изграђен за годину дана приручним средствима. Слични пројекти сада се могу завршити много брже моћним машинама и стручњацима које Србија има.

"Ми смо у Чачку тачно знали, могла је да дође комплетна Жандармерија и комплетан Штаб за ванредне ситуације. Само је захваљујући нама одбрањен Чачак, зато што смо знали та слаба места и где треба интервенисати. Исто тако за Пожегу. Значи, треба ставити на папир и одредити приоритете, знате. За мене је за један град битно заштита града, саобраћајнице, да грађани имају струју и воду", каже директор В.П. "Морава" Чачак дип. инж. грађ. Раде Радовановић.

Сада је прави тренутак да се искористи позитивна енергија и широм Србије изграде и ојачају насипи и одбрамбени бедеми. Историја се понавља, али наредни поплавни талас треба дочекати спремније. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара