Читај ми!

Ненадокнадива штета у малињацима

Пољопривредници у општини Косјерић претрпели су огромну штету. Од априлског и мајског снега и садашњих поплава није остало много тога. Штету им неће ублажити ни осигурање, јер покрива само губитак од града, али не и од олује и снега.

На подручју општине Косјерић сваког дана све је више клизишта која угрожавају многа домаћинства. Због штета у воћњацима и на њивама пољопривредници стахују да ће моћи да произведу храну само за сопствене потребе.

У вишим деловима Косјерића снега више нема, али су остале тешке последице у малињацима и на другим културама. Према речима Зорана Марковића из Маковишта, штета је огромна.

"Толика штета не може се платити", наглашава Раденко Мићовић из Маковишта. "Усеве, пшеницу и кукуруз, кромпир, све је однесено. Све је уништено - оно што су могли да униште олуја, киша и снег - уништили су." Жељко Петровић каже да ће бити задовољни ако им остане и 20 одсто онога што су имали.

Пољопривредници кажу да не могу очекивати одштету ни од осигурања.

"Имамо осигурање", објашњава Раденко Мићовић, "али то је само осигурање од града. А од ове непогоде не. Осигурање не признаје штету од олује и снега."

Малине, који су иначе стратешко воће за општину Косјерић на удару су временских неприлика још од априлског снега.

И док је у вишим деловима општине Косјерић снег потпуно обрао овогодишњи род, у нижим деловима вода је збрисала малињаке.

Хладњаче су претрпеле милионску штету

Нису само пољопривредници погођени. Страдале су и многе хладњаче. Највећи извозник малина у пожешком крају каже да је штета у роби, која је требало да се извезе у Немачку преко 150 хиљада евра. Поплава ће се одразити и на овогодишњу бербу, која треба да почне за месец дана.

"Унутра су ласери, аутоматске пакерице, оне су све у води. Колико је то изазвало штете не знамо", каже Паун Петровић из Пожеге. "Сви компресори су потопљени, трафо-станица је потопљена. Штета на опреми је између 200 и 500 хиљада евра. Покушаћемо да један део капацитета припремимо за нову бербу да прихвате нову бербу малине. Ако и од ње нешто остане."

Без обзира на штете, сви су ипак захвални што су сачувани животи у Косјерићу и Пожеги, имајући у виду којом брзином су набујале реке у тим општинама носиле све пред собом.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара