Читај ми!

Појефтинили кромпирићи

У Глогоњу код Панчева, селу у којем се већина становништва бави повртарством, на њивама и баштама вади се млади кромпир. Произвођачи су задовољни овогодишњим родом, али не и ценом, због чега размишљају о смањењу производње.

Драган Лазаревић из Глогоња посејао је кромпир на три и по хектара. Смањио је производњу у односу на прошлу годину, јер каже да се све мање исплати.

Задовољан је родом од 15 тона по хектару, али не и ценом на кванташкој пијаци у Београду, где сваки дан прода више од тоне младог кромпира.

"До пре неки дан продавао сам килограм младог кромпира за 80 динара, а сад је цена пала на 50, па и мање. то се стварно не исплати. Ми буквално радимо за накупце. Толико је слаба зарада, да размишљам да ни не вадим више младе кромпире, него да оставим остало до јесени", каже Драган.

Издаци произвођача су велики. Треба купити квалитетно семе и ђубриво, покрити агротекстилом да штити усеве од мраза и допринесе бржем сазревању, платити надничаре који кромпир ваде и перу, а они долазе и из околних села.

"Радила сам у фирми, а откад немам посла, добро је и ово, сваки динар добро дође. Тежак је посао. Можемо да зарадимо око 1.000 динара дневно, зависи колико радимо", каже Стевана Петковски из Сефкерина.

На панчевачкој зеленој пијаци млади кромпири се тренутно продају за 50 динара по килограму, док су прошле године коштали 140 динара.

"Слабо иде продаја, немају људи пара. Много је јефтиније него пре годину или две, али не вреди, платежна моћ је мала. Нама се све мање исплати, тако да ћемо сигурно смањити производњу", каже председник Удружења повртара Коста Требјешанин.

Незадовољни зарадом, глогоњски повртари размишљају о прекидању традиционалне производње и вађењу кромпира тек на јесен, надајући се да ће финансијски много боље проћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара