Читај ми!

Од болести срца све чешће оболевају и млади

Болести кардио-васкуларног система најчешћи су узрок смртности у Србији, док се у Евопи тај проценат преполовио у последњој деценији. Срчана слабост више није болест старих, па од ње све чешће оболевају и млађи од 30 година. Ипак, уз праворемено препознавање симпома и адекватну терапију, болесници могу живети дуже и квалитетније.

Занемаривање симптома и олако прихватање проблема могу да доведу и до фаталног исхода.

Рековчанин Душан Радовановић, прве проблеме са срцем осетио је пре више од деценије, али је помоћ лекара потражио тек пре неколико дана. Уз озбиљну дијагнозу, задржан је на лечењу у Клиничком центру у Крагујевцу.

"Ја сам највећи кривац за ово стање, јер нисам на време затражио помоћ лекара. Нисам био код лекара не памтим од када, можда тек због неке посекотине, али никада нисам лежао у болници", каже Душан Радовановић из Рековца код Јагодине који је пре неколико дана примљен на Интерно одељење Клинике за кардиологију Клиничког центра у Крагујевцу.

"Пацијент је почео сам да тумачи своје тегобе на свој начин и када више није могао ни стотину метара да хода без замарања, тек да се јавио лекару у Клиничком центру", објашњава др Горан Давидовић, директор Клинике за кардиологију КЦ Крагујевац.

Срчана слабост често је удружена и са другим болестима, што оболеле може да доведе у заблуду.

"Сви који себе препознају у овим тегобама не треба да их тумаче сами, већ треба да се обрате за помоћ лекару и да лекар процени тежину њихових тегоба и да крене у дијагностику", додаје др Давидовић.

Крагујевачка Хитна помоћ годишње има шест хиљада теренских и око 12 хиљада амбулантних интервенција код пацијената са симптомима болести срца.

"Пракса показује да се управо у данима након слава и празника број пацијената са симптомима који указују на проблеме са срцем повећава. Највише због прекомерног уноса хране, пића, соли и никотина", каже  др Александар Кличковић, Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац.

Са симптомима срчане слабости у Европи болује око 20 милиона становника. Србија је једна од ретких држава која још увек нема регистар оболелих, па се не може са сигурноћу рећи колико људи живи са овим проблемом, а колико њих је у поступку лечења.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара