Читај ми!

Када возиш, паркирај телефон!

Предавањем у Првој крагујевачкој гимназији настављена је кампања о одговорној употреби мобилних телефона током вожње "Када возиш, паркирај телефон!" компаније Телеком Србија.

Циљ сусрета са средњошколцима у којем су учествовали представници Телекома Србија и  партнери из Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије и Српског комитета за безбедност саобраћаја је да што више ученика и младих возача спозна колико је небезбедно користити мобилни телефон током вожње.

Ученицима се обратио и познати ватерполиста Филип Филиповић и позвао их да безбедно користе мобилни телефон током вожње.

"Често смо несвесни сасвим очигледних опасности, као што је коришћење телефона током вожње. Овом кампањом желимо да управо пробудимо такву свесност, свест о могућим опасностима, пре свега код младих људи који тек почињу да возе и да формирају своје навике. Уверени смо, такође, да је боље деловати превентивно, односно упућивати будуће возаче у оно што је исправно и безбедно, како не би морали да исправљају погрешне навике. С тим циљем организовали смо предавања у Новом Саду, Београду, Пожаревцу и ево, сада у Крагујевцу, заједно са нашим партнерима, и надамо се да ће полазници предавања пренети ове поуке другима у својој околини. Поред смањења броја незгода, то ће бити највећи успех ове кампање која је већ наишла на одличан одјек у широј јавности", каже Ивана Филиповић из Телекома Србија.

Према истраживањима, разговор телефоном током вожње повећава ризик од настанка незгоде четири, а писање и читање СМС порука чак осам пута, јер је пажња возача преусмерена са саобраћајне ситуације, а време потребно да возач реагује на одређене ситуације у саобраћају повећано.

Неки истраживачи у овој области пореде коришћење мобилног телефона са дејством алкохола од најмање 0,8 мг/мл. Осим што реагују спорије, возачи који користе телефон током вожње не запажају велики број детаља и ситуација из окружења, што за последицу има настанак саобраћајне незгоде.

"Млади људи су најугроженија, али и најопаснија категорија учесника у саобраћају. Управо зато, али и из разлога што су они у животном добу у којем стичу ставове које задржавају целог живота, едукација младих о значају безбедне употребе мобилног телефона током вожње од изузетног је значаја", оцењује директор Српског комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара