Читај ми!

Живот после хранитељства

Двадесетдвогодишњи Милан Марковић из Лесковца је до пре две године живео са хранитељима, а онда се осамосталио. Посластичар по струци без заспослења и смештаја. Парк му је, каже, често место за преноћиште. У Центру за социјални рад кажу да чине и више од својих надлежности како би помогли Милану.

Са годину дана остао је без оца, мајка га је напустила и до 16 године о овом младићу бринула је баба. Након њене смрти двадесетдвогодишњи Милан Марковић живео је у хранитељским породицама.

Све до пре две године када је и поред наговора стручњака лесковачког Центра за социјални рад да не напушта хранитеље до 26 године Милан је одлучио да се осамостали. Међутим без посла и крова над главом тешко је, каже, започети нови живот.

"Радио сам све и свашта да бих преживео. Спавам на улици, на клупи у парку, у напуштеним објектима, где стигнем. Ја не тражим социјалну помоћ мени треба посао да бих живео од свог рада, а не да зависим од државе или било кога другог", каже Милан.

Помоћ Центра за социјални рад никада није изостала. Од разговора, топлог оброка, проналажења посла, одеће коју су сами запослени поклањали Милану преко једнократне до новчане социјалне помоћи.

"Најновија информација је да смо ми Милану помогли да напише захтев за доделу општинског стана који је он предао Дирекцији за урбанизам и изградњу", каже Миа Кулић Михајловић, психолог Центра за социјални рад.

Најбоље решење би било становање уз подршку до потпуног осамостаљења. Пројекат "Кућа на пола пута" је на столу. Центар за социјални рад и Канцеларија за младе града Лесковца на истом су задатку - да помогну младима након хранитељства.

"То значи да би они у тим стамбеним јединицама које би се обезбедиле преко овог пројекта могли да самостално живе, организују свој живот и да се уз помоћ Центра и локалне самоуправе запосле", каже Предраг Момчиловић, правник.

Сваке године бар троје младих у Лесковцу после хранитељства започињу нови живот. Једни лакше, други попут Милана, теже се сналазе, а њему је сада најнужнији смештај.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара