Читај ми!

Српски обичаји на Ђурђевдан

Данас је Ђурђевдан, празник који се после Никољдана код нас највише слави. Према веровању, на данашњи дан се срећу зима и пролеће. Обичај је да се плету венчићи од лековитих трава који се онда бацају у текућу воду. Ђурђевдан је празник сточара, па су се обичаји најдуже задржали у планинским крајевима, попут сокобањског, у коме се традиција преноси генерацијски.

У селима сокобањског краја некада је било 15.000 оваца, па се Ђурђевдан празновао сваке године и обичаји нису заборављени.

Верује се да венчић, као својеврстан симбол, укућанима доноси здравље, а пољу берићет, штити од урока, дарује плодност, враћа љубав. Овај ђурђевдански прави се, односно вије, од трава убраних у петак пре празника.

Венац се користи за украшавање кофе у којој је измужено прво овчје млеко, у такозваном  премлазу. Други се овци која се прва из стада музе, ставља на врат.

У традицији сокобањског краја до данас су остала упамћена и поједина пастирска јела. У воденицама, којих је на реци Градашници некада било тринаест, спремали су се цицвара, качамак, белмуж... Сада је остала једна Грудоњска из 1833. године у коју туристи често залазе.

А ако и питате старије Сокобањце зашто се за Ђурђевдан плете венчић, рећи ће вам врло штуро - тако се ваља...

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара