Читај ми!

Водостај Саве код Шапца у порасту

И поред обилних падавина током викенда, према извештајима Дирекције за пољопривреду града Шапца, на подручју села није било поплава. Од јутрос водостај Саве је у порасту.

Ниво Саве код Шапца од јутрос је у порасту. Ниво је за 15 центиметара виши од јуче и на снази су редовне мере одбране.

Наредних дана очекује се да река достигне границу ванредних мера, али се дуж тока у шабачком крају не очекују већи проблеми.

Ових дана пало је 60 литара кише по квадратном метру. Због падавина пуни се и каналска мрежа и на 27 километара Церског ободног канала су уведене ванредне мере. Предузете су све  превентивне мере,  кажу надлежни, како би каналска мрежа могла да прими сву воду.

Највећи проблеми тренутно су у општини Коцељева где се након 36 сати непрекидне кише  Тамнава излила и поплавила преко 400 ха ораница у приобаљу. Најкритичније током ноћи било је у Голочелу и Каменици где је набујала река стигла до првих кућа.Надлежни и мештани су дежурали све до јутра, постављали џакове са песком,  под водом је био и регионални пут.

Од јутрос Тамнава која је надошла више од једног метра се повлачи.  Под водом је и даље општински пут до школе у Голочелу тако да четрнаест предшколаца и ђака није могло на наставу у школу која је на другој обали Тамнаве. И пошта је преко набујале реке стигла захваљујући мештанима који су трактором превезли поштара на другу страну.

"Била је јутрос преко метар вода, сада је око 70 центиметара", каже Мирољуб Васић из Голочела.

"Претило нам је да уђе у стаје имамо доле бикове и свиње па смо то морали преместити у друго одељење па смо успели да сачувамо", додаје Томислав Цвејић из Каменице.

"Ангажовали смо ватрогасце из Коцељеве и Шапца, учествовала је локална самоуправа и месна заједница. Поставили смо џакове са песком направили одбрамбене зидове, вода је ушла малте не људинмма у продавнице, сва срећа па је киша стала", каже Славица Ранковић, заменица председника општине Коцељева.

Кад год су јаче кише Тамнава овим селима доноси проблеме. Од 22 километра тока кроз коцељевачки општину регулисана су само четири километра. У Каменици поплаве су редовне. Пројекат регулације реке у селу је урађен пре 12 година за који треба издвојити 200 милиона  динара.

Миодраг Тадић, начелник одељења за привреду и пољопривреду општине Коцељева каже да је пројекат урађен 2002. године, али да општина Коцељева нема довољно средстава и да је, с обзиром да се ради о водотоку првог реда, надлежност за решавање тог проблема код ЈП Србија воде.

У Коцељеви очекују да ће пројекат бити ускоро у плану Србија вода. На свом току кроз Каменицу Тамнава је широка око четири метра, а у време киша бујица се прошири на 200 метара и то за само неколико сати.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара