Читај ми!

Мање часова српског језика

Будуће шабачке медицинске сестре и фармацеути ће од септембра, по новом наставном плану и програму, недељно бити ускраћени за час српског језика и књижевности.

Наредне школске године четири одељења шабачке Медицинске школе радиће по новом наставном плану и програму, који подразумева повећање броја часова стручних предмета, а смањење опште образовних.

Са преласком смерова из такозваних огледних у права одељења, будуће шабачке медицинске сестре и фармацеути ће недељно бити бити ускраћени за час српског језика и књижевности.

Зашто се  реформама у образовању не штити језик као национални идентитет, посебно у времену такозване функционале неписмености у нашој земљи, питају просветни радници.

За обраду Толстојеве Ане Карењине ова генерација шабачких фармацеута ће имати  довољно часова, а за оне који ће у септембу уписати у Медицинску школу питање је да ли ће и коју лектиру читати. Уз фармацеуте и будуће медицинске сестре ће уместо три, недељно имати два часа српског језика.

"Број часова српског језика не треба да се смањује у Србији ни на каквом нивоу. Ја мислим да је питање језик питање националног интереса, ко води рачуна о својој земљи води рачина о језику И својој историји", каже Татјана Јовановић, професор српског језика и књижевности у Медицинској школи "Др Андра Јовановић" у Шапцу.

За просветне раднике је несхватљиво да ђаци медицинских школа у Хрватској и Словенији, чији су образовни системи усклађени са европским стандардима недељно имају по четири часа матерњег језика, а да нашим средњошколцима свој језик буде на штету других стручних предмета.

"Дошли би смо у апсурдну ситуацију да број часова матерњег језика изједначимо са бројем часова страног језика што је недопустиво, јер страни језик је један језик, а у оквиру српског језика, деца уче и правопис и језичку културу овладавају знањем из граматике и књижевности", каже Александра Павловић, професорка српског језика и књижевности у Медицинској школи "Др Андра Јовановић" у Шапцу.

Са реформама за такозвана огледна одељења биће мање времена и за граматику и књижевност. Више часова српског језика од фармацеута и медицинских сестара у Шапцу ће имати многи занатски смерови.

"Ако им нисмо укоренили језиком онда им нисмо изградили идентите, а онда смо у великом проблему. Можда једној медицинској сестри није потребан већи број часова, али Србији јесте. Мислим да је то од националног значаја", каже Татјана Јовановић, професорка српског језика и књижевности у Медицинској школи.

Од септембра један професор ће имати трећину фонда мање, а за четири године због реформи у образовању само у Медицинској школи ће без часова остати два професора српског језика. Од  заштите и радних места, али пре свега језика и писмености, кажу, неће одустати.

Обратиће се најпре ресорном друштву, потом министру просвете и новој Влади. Надају се да ће
до почетка школске године надлежни исправити реформску неправду према матерњем језику.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара