Читај ми!

За лакши и хуманији живот

У Србији живи око 700.000 хиљада људи са инвалидитетом. Њихов највећи проблем је незапосленост, али и недостатак клубова и објеката у којима би могли да се окупљају и друже. У селу Баранда, у општини Опово овај проблем су решили.

После две године у Баранди је завршена изградња Клуба за особе са инвалидитетом. У општини Опово деведесеторо људи са посебним потребама дуго је чекало овакав један објекат који ће оплеменити њихов живот.

Један од њих је и Драган Брусин.

"Решили смо један велики недостатак у нашем месту. Оптерећени смо разним архитектонским баријерама које ми у колицима не можемо да пребродимо. Овде је све удешено према нашим потребама, можемо без поблема да улазимо у све просторије клуба, без проблема да користимо мокри чвор и све је лепо", каже Бруси.

Да би ова оронула зграда постала функционалан клуб било је потребно уложити око осам милиона динара, али за особе са инвалидитетом она има непроцењив значај.

Директорка Владине канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже да су овде сад сви на добитку.

"Веома је значајно што људи са инвалидитетом сада имају где да дођу и да размене искуства и попричау о лепим стварима и о својим проблемима. Моћи ће у Клубу и да се суоче са представницима локалне власти и да њима изнесу шта их мучи и шта им недостаје. Ово је само први корак, али и једини прави пут ка њиховом укључивању у друштвену заједницу", каже она.

У близини клуба налази се основна школа и особе са инвалидитетом желе да уреде и своје двориште и да заједно са децом овде организују различите манифестације које ће им помоћи да се лакше  упознају.

Сава Лазин, председник Удружења параплегичара и квадриплегичара Опово каже да је лакше разбити све предрадусде деци него одраслима.

"Старијем човеку је тешко променити навике и схватања, али дете које је још у формирању, ако нас прихвати да сво овакви и ако схвати да се само разликујемо у начину кретања онда ће нам и будућност бити лепша", додаје Лазин.

У клубу још треба да се опреме собе за вишедневни боравак, да би гости који долазе на различита такмичења у Опово из иностранства имали где да преспавају.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

           

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара