Читај ми!

Мањак анестезиолога у Панчевачкој болници

Панчевачка болница има двапут мање анестезиолога него што јој је потребно. Посао предвиђен за 19 анестезиолога ради њих деветоро.

Због недовољног броја анестезиолога у Панчевачкој болници од Нове године породиље више не могу да изаберу епидуралну анестезију кад то пожеле. Та услуга не врши се поподне и увече, јер само један стручњак покрива све службе, а пре подне само ако се стигне, у зависности од хитнијих случајева.

"Ја сам успела да се породим са епидуралом, што сам и желела и срећна сам због тога, јер је било дивно искуство. Не знам како сам стигла, јер знам да многе породиље нису, и да често одлазе у Београд да се тамо породе", каже Драгана Рачић.

Већ годину дана у болници ради само девет анестезиолога који годишње ураде око 6.000 анестезија.

"У болници смо наше активности морали да смањимо можда за десетак одсто. Успевамо да радимо само захваљујући невероватном ангажовању наших анестезиолога, који су преоптерећени послом. Покушавамо да их наградимо плаћањем прековременог рада, а понекад и стимулацијом", каже директор болнице Милан Милић.

"Заиста не можемо све да стигнемо, готово редовно остајемо после смене, па некад трпе пацијенти. На пример, многе инванзивне дијагностике треба да се раде уз анестезију, а ми ту морамо да смањимо број интервенција", каже анестезиолог Тодор Вишекруна.

Проблем са мањком анестезиолога настао је, јер многи од њих, кад заврше специјализацију, одлазе у иностранство или домаће приватне установе. Нису само они дефицитарни у панчевачкој болници: тренутно недостаје 31 лекар, највише на ортопедији и хирургији, и 87 медицинских сестара.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се