Читај ми!

Припреме за предстојећу сетву

Пољопривредници у Јужном Банату припремају се за предстојећу сетву. Ове зиме је било мало падавина - у односу на претходну годину дефицит влаге је чак 100 литара, због чега стручањаци препоручују да се пажљиво одраде предсетвени радови.

Претходних дана у Јужном Банату је пало двадесетак литара кише по метру квадратном, што је добродошло за земљиште коме, због благе зиме и ретких падавина, недостаје влаге. Ускоро ће почети сетва шећерне репе.

Услова за ницање има, али стручњаци препоручују што мање предсетвених операција.

"Још увек се осећа дефицит влаге, али сад је много боља ситуација после кише која је пала. Пало је  од 25 до 26 литара, тако да су сад много бољи услови за сетву шећерне репе, која ће почети за десетак дана", каже Живан Јованов, пољопривредник из Баваништа.

Блага зима утицала је на то да се у њивама под пшеницом појаве глодари, коров и болести, због чега је неопходно да се та култура у наредном периоду заштити фунгицидима и хербицидима. Киша која је пала повољно је утицала на њено стање.

"Пшеница је претрпела екстремне услове у протеклом периоду и преживела је, добро се показала и сад је у заиста одличном стању. Бацили смо уреу и сад чекамо какво ће време бити наредних месеци", каже Јовица Трифунов, пољопривредник из Баваништа.

Ратари из Независне асоцијације пољопривредника Србије почетком априла планирају и почетак сетве сунцокрета на 30 хиљада хектара, али само ако буду задовољни минималном загарантованом откупном ценом.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво