Ново извориште Снежника

У Врњачкој Бањи почело је истраживање нове бушотине минералног извора Снежник који је, због бактериолошке неисправности, прошле године, трајно затворен за употребу. Истраживање и каптажа новог изворишта требало би да буду завршени до краја године.

Бушотина се налази недалеко од старе каптаже, а нови водоносни слој лековите воде, стручњаци београдског Хидрогеоцентра очекују на дубини од 180 метара.

"Вода је већ на 70. метру", објашњава Дејан Милетић, надзорник Хидрогеоцентара, "али идемо дубље због сигурности и капацитета воде. Бетонираћемо на тој дубини и заштитни бедем да нови извор заштитимо од старе бушотине."

Хладна минерална вода са овог извора, која се употребљава за лечење од средине 19. века, прошле године је стављена "под кључ", због фекалних бактерија које су ту доспеле из канализационих одвода.

"Објекти су преко ноћи ницали на удаљености и до 50 метара од каптаже, а некада је Генералним урбанистичким планом граница била најмање 500 метара", каже Драган Станојевић директор СБ "Меркур" која газдује изворима лековите воде.

"Градњу без икакве контроле инфраструктура, није пратила и инфраструктура. Канализационе цеви једноставно нису издржале", додаје Станојевић.

Насеље на Копаоничкој коси изнад самог извора Слатина направљено је, а да ни једна кућа није прикључена на канализацију. Од извора су непуних 300 метара па са првим кишама фекалије се из септичких јама сливају у каптажу минералне воде.

"Непланска градња у заштићеној зони је рак-рана ове општине, последњих десет година", каже Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања. "Ставили смо забрану на даљу градњу у централној зони, а сви процесуирани су сви који су градили и уништавали парковске површине и изворишта лековите воде."

Трагање за новим извориштем Снежника ради се по пројекту Рударско-геолошког факултета из Београда и требало би да буде завршено до краја ове године. Десет милиона динара за радове обезбедиће Специјална болница "Меркур" која, као лидер здравственог туризма у Србији, дугорочно решава проблем санитарне неисправности заштите овог минералног извора.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво