Читај ми!

Трком коња призивали пролеће

Трком коња кроз село, мештани Горњег Стрижевца код Бабушнице обележили су празник Тодорицу, оносно Тодорову суботу. Неколико одважних младића јахало је коње чиме се, по веровању људи овог краја, призива пролеће.

Мештани Горњег Стрижевца код Бабушнице обележили су Тодорову суботу, односно празник коња.

Један од коњаника, Владимир Поповић каже да су он и његова браћа одмалена везани за коње  и  да радо учествују у обележавању ове манифестације како би њихови вршњаци сазнали понешто о традицији и обичајима својих предака.

"Три пута учествујем на овој манифестацији, знам да јашем. Можда, док јашемо кроз село успут уграбимо и неку девојку", каже Владимир.

У лужничком крају обичај је да неоседлане коње јашу млади, неожењени момци, за које ово представља својеврстан испит зрелости.

Тодорова субота је празник коња. Тога дана у свакој кући месио се "коњски колач"- погача  са фигурама ове животиње којом су се коњи ујутру хранили. У лужничком крају постојала су и друга веровања везана за овај дан.

"Чуо сам да је био неки пола коњ -пола човек, да је долазио у село и одводио младе, лепе девојке. И онда су момци да би то спречили, истеривали коње и јахали кроз село да би њега отерали", каже Срђан Поповић.

Обележавање овог обичаја прилагођено је садашњем времену - пре свега због малог броја коња, али је галопирање коњаника кроз село многе мештане вратило у прошле дане.

"Народ се окупљао у великом броју на сред села и поп је долазио, било је и весеље, музика, играли смо коло да се загрејемо. Ја сам била млада, коло сам водила, све је било лепо", каже Витка Младеновић.

Туристичка организација Бабушнице је овај догађај препознала као најаутентичнији обичај лужничког краја.

Директор ТО Бабушница Милан Стаменковић каже да је ово ретки пример у пиротском округу, да деца, пре свега могу да виде коње, да их јашу и да буду у контакту са природом.

"Ово је прилика и да се вратимо мало традицији и нашим коренима", додаје он.

Обележавање Тодорове суботе само је један у низу лепих обичаја који предходе највећем хришћанском празнику - Ускрсу.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво