Читај ми!

Електрични аутомобили коначно регистровани

Пре четири и по месеца градска управа Панчева добила је на поклон од италијанске провинције Равена три електрична аутомобила, међутим, они нису били у употреби због административних потешкоћа при регистрацији. Данас су коначно добили таблице и моћи ће да се возе.

Градска управа Панчева прва је у Србији која ће користити електричне аутомобиле.

Више од четири месеца они су стајали на паркингу, некоришћени, јер је било потребно извршити такозвану хомологацију, то јест добити уверење о техничкој исправности.

Проблем је настао због тога што у нашем закону нема одредбе о чисто електричним аутомобилима, јер су до сада постојали само хибриди.

"Оволико смо чекали због административних неусаглашености и спорости. Готово да је дошло до тога да буде обезвређен поклон који смо добили од Италијана. Све је било у реду, возила су исправна, а толико дуго се чекало на регистрацију", каже Владимир Деља, већник за екологију.

Три електрична аутомобила пуне се на станици која је постављена такође уз помоћ италијанске донације, а користи обновљиве изворе енергије сунца и ветра. Тиме се постиже велика уштеда и струје и бензина, а такође чува животна средина, јер је знатно мања емисија угљендиоксида у атмосферу.

"Ови аутомобили ће се користити за обилазак система за мониторинг загађења ваздуха, који смо такође добили од Равене. Такође, користиће их инспекцијеске службе, и за заштиту животне средине, али и неке друге", каже Олга Шиповац из Секретаријата за заштиту животне средине.

Електрично пунилиште биће доступно и грађанима Панчева, али у будућности, када буду набавили електричне аутомобиле и савладали све правне потешкоће.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се