Читај ми!

Странци цртају графите у Шапцу

У оквиру пројекта "Стаза развоја" у Шапцу бораве уметници и омладински радници из седам земаља. На практичним радионицама, измешу осталог, осликавају зидове и пролазе у том граду.

Сви сунцокрети Зорана Лесјака, сликара из Словеније настали су из једног потеза. У Шапцу је први пут, а његови графити налазе се на зидовима старих зграда у десетак земаља.

"Највише је битно да људи упознају друге културе, да се упознају између себе, друга ствар је то да се нешто направи, да у ствари има ефекат на околину и публику која то види", каже он.

На висини од десет метара, гости из седам земаља, показали су нам да су научили да пишу и речи на српском језику. Они најхрабрији, покушали су да их изговоре и испред камере.

Рад на скели није представљао проблем ни за једну од најмлађих учесница пројекта. Гошћи из Француске графити и мурали су велики изазов, јер старе зидове, претварју у уметничка дела.

"Графите много волим. Цртам цвеће, обожавам наиву, а посебно ми се свиђа богатство боја које остају на зиду", каже Марго Крист Моулиораци из Француске.

Од скица и припрема, до завршених радова, на зиду од 150 квадратних метара била су потребна два дана.

"Циљ овог пројекта је развијање постојећих метода у раду са младима који имају мањак могућности и промоција неког здравијег начина живота који је повезан са одрживим развојем", каже Дарко Павловић из Удружења "Светлост".

Поред промоције уметности младих, циљ пројекта је и да се направи упечатљива галерија на отвореном. Гости из иностранства, обишли су и упознали Шабац, а део онога чиме су били највише инспирисани, пренели су спрејевима и фарбама на зидове у граду.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се