Читај ми!

Распродат сав ајвар из Лесковца

Лесковачки ајвар, један од неколико бреднираних српских производа, постаје све траженији на тржишту Европске уније. У Удружењу произвођача истичу да су све количине продате још у јануру, што раније није био случај.

За разлику од прошле године произвођачи ајвара из Лесковца на лагеру више немају ниједну теглу.

Прошле јесени у домаћинству породице Марковић сви укућани били су ангажовани на производњи ајвара. Марковићи су 2013. године прерадили чак седам тона паприке. Код њих, али и код Гордане Петровић шпајз је већ одавно поптуно празан.

Гордана је произвела мање ајвара од Стевице Марковића јер није имала своје паприке. Последњу теглу  продала је пре пет месеци.

"Последњу теглу продала сам 15. новембра. После тога остало је још мало за презентације на сајмовима. Прошле године продала сам око 3.000 тегли што је за 500 тегли више него 2012. године", каже Гордана Петровић из Удружења Лесковачки ајвар и додаје да су већ почеле припреме за ову сезону и да су са члановима овог удружења већ уговорили откуп одређених количина паприке.

Лесковачки ајвар сертификован је пре две године. У почетку производило се само 25 хиљада тегли годишње, а данас се производи 450 хиљада. Потражња за ајваром из године у годину је све већа.

"Битно је да када се уговарају послови да се води рачуна и о квалитету, али квантитету јер поверење које смо до сада изградили на тржишту морамо да сачувамо и унапредимо", каже Владимир Бојовић секретар Удружења Лесковачки ајвар.

Ајвар из Лесковца све више заузима своје месту на тржишту Европске уније. После Италије ајвару су отворена врата и у Грчкој због добре презентације на сајму у Кавали, а за сарадњу су заинтересовани и партнери из Бугарске, Албаније и Молдавије.

Председник Привредне коморе Лесковац Горан Јовић каже да су за две године, колико је прошло од брендирања ајвара, постигли много.

"Интересовање за производом се свакодневно повећава, а то најбоље илуструје чињеница да на лагеру наши произвођачи нису имали ајвар, већ у јануар, а на пример 2013. године ајвар су продавали и у јуну", додаје Јовић.

Заштићени лесковачки домаћи ајвар прави се искључиво од аутохтоне сорте паприке са овог поднебља. Ограничене количине паприке одрђују и производњу. За сада се ајвар прави у стотинак домаћинстава.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се