Читај ми!

Путујућа библиотека

Како би их привукли да читају, запослени у пожешкој Народној библиотеци кренули су сами до најмлађих. У десет одељења трећег и четвртог разреда пожешких основних школа "Емилија Остојић" и "Петар Лековић" однели су ранчеве са одабраним књигама за заједничко, породично читање.

Већ деценију пожешка Народна библиотека, различитим, креативним програмима привлачи  читаоце различите старосне доби. Ове године,  програмом "Путујућа библиотека" , уз подршку Министарства за културу, запослени су кренули сами до најмлађих.

У десет одељења трећег и четвртог разреда пожешких основних школа "Емилија Остојић" и "Петар Лековић" однели су ранчеве са одабраним књигама за заједничко, породично читање.

Пажљиво се бирао садржај књига у ранцу, јер ове четвртаке, пожешка библиотекарка Даниела Скоковић, већ је кроз програме Библиобубамара и Библиопчелица научила да воле књигу.

Ћирилица и латиница, авантуре и домаћа поезија, породичне забавне игре, али и приручници за родитеље.

"Ранац долази у школу, затим иде у породицу, тудимо се да мотивишемо родитеље, пошто су они узор својој деци да заједно читају и да то буде свакодневна активност у њиховој породици", каже Даниела Скоковић из Народеа библиотеке у Пожеги.

Ранац остаје у породици неколика дана, а намера је да укућани свакодневно посвете читању бар пола сата, забележивши и утиске о времену које су провели у заједничком читању.

"Баш волим да читам и кад неку књигу започнем тешко одустанем од ње", каже Матеја Ристановић.

"Волим да читам зато што када читам упознајем нови свет, нпр. свет науке или уметности", каже Сара Раковић.

Милош Ракић каже да једва чека да и породица почне да чита.

"Сигурно ће се изненадити када будемо писали утиске и потрудићу се да што лепше то и напишемо", додаје он.

Најкреативнијима у писању утисака следи и награда - излет или породично чланство у библиотеци, у коју се, протекле деценије, после сваког спроведеног програма осмишљених за различите узрасте, половина актера и учланила.

"Увек пратимо реакције деце, трудимо се да књиге увек буду нове, забавне, трудимо се да наши програми буду иновативни, да сваке године буде нешто ново припремљено за њих", каже Даниела Скоковић.

Данијелин ентузијазам у подстицању деце на читање, приметиле су и колеге, на чији је предлог прошле године изабрана, заједно са колегом из Шапца, за најбољег библиотекара Србије.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се