Читај ми!

Услуге Телекома и на знаковном језику

Телеком Србија пре годину дана почео је пројекат обуке запослених за комуникацију на знаковном језику. Услуге за особе оштећеног слуха већ пружају запослени у пословницама у Београду и Војводини, а од данас и у Крагујевцу и већим градовима Централне Србије.

Запослени у крагујевачком Телекому од данас пружају услуге и особама са оштећеним слухом.

Марко Стојановић, ради пет година у Телекому као агент продаје. После двомесечне обуке, моћи ће да одговори на сва питања корисника са оштећеним слухом. Иако му учење знаковног језика није било лако, Марко каже да је био мотивисан, јер је међу корисницима, велики број глувих и наглувих особа.

"На почетку ми је било тешко. Први пут се сусрећем са знаковним говором. Како је време одмицало, било ми је све лакше. Срећан сам што сам научио знаковни језик и што могу да помогнем глувим и наглувим лицима" каже Марко.

Поред Марка, обуку из знаковног језика, завршило је још десет полазника  из пословница са територије Централне Србије. У сарадњи са Удружењем тумача лица оштећеног слуха, прошли су едукативни програм, који обухвата 800 одабраних гестова, прилагођених свакодневној комуникацији.

Јулијана Мишко, потпредседница Удружења тумача за лица оштећеног слуха Србије, сматра да је тај пројекат веома важан.

Сада први пут особе оштећеног слуха, могу саме, без пратиоца да добију све информације које су им потребне. Велики број њих комуницира путем смс порука, користи мејлове и друге услуге које Телеком пруза.

Душица Раповић координатор за Крагујевац каже да у Србији има око 50.000 особа са оштећеним слухом, које у свакодневној комуникацији користе знаковни језик.

Од сада ће сви они без посредника, моћи да добију све потребне информације у пословницама те компаније, чији је циљ да квалитетно пружи услуге свим грађанима Србије.

Први резултати из Београда и Војводине у којима се већ спроводи комуникација на знаковном језику, показали су оправданост тог пројекта и задовољство корисника. Зато у Телекому, после Централне Србије, најављују наставак обуке запослених и на југу земље чиме ће све веће пословнице и пружати услуге и на знаковном језику.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се