Читај ми!

Успешно пословање Азотаре у Панчеву

Азотара из Панчева успешно послује и запошљава хиљаду радника чија је просечна плата око 700 евра. Прошле године извезли су робу у вредности од 25 милиона долара.

Азотара из Панчева је наша највећа фабрика вештачког ђубрива и једина у Србији у којој се производи амонијак.

"У последње две године овде је произведено око милион тона КАН-а, УРЕ-е и САН-а од чега је 20 одсто завршило на тржиштима Мађарске, Румуније, Бугарске и Албаније", каже Дејан Ђуричић, инжењер у ХИП "Азотари".

"Још 2011. године избацили смо на тржиште нов производ амонијум-нитрата и на тај начин смо проширили своју производну палету. Купцима нудимо и течно ђубриво које је све траженије, посебно на европском тржишту. Имамо потврду овлашћених сертификованих кућа да наша вештачка ђубрива задовољавају све прописане високе стандарде и на то смо изузетно поносни", каже Ђуричић.

Азотара је прошле године позитивно пословала иако за гас, који користи као основну сировину, месечно плаћа око 11 хиљада долара. Хиљаду запослених који раде у три смене тешко су се изборили са великом нелојалном конкуренцијом и зато очекују заштиту од државе, јер је опстанак фабрике од стратешког значаја за нашу пољопривредну производњу.

Миљан Ђуровић, заменик директора ХИП Азотаре посебно напомиње да је увек боље имати домаћу фабрику него увозити готове производе.

"На овај начин спречавамо несташицу вештачког ђубрива на домаћем тржишту, али и манипулацију ценама, јер ћемо увек имати довољно вештачког ђубрива из наше производње", каже Ђуровић.

У Азотари две године нису мењали цене својих производа. Тона КАН-а кошта 300, а УРЕЕ 450 долара. Пољопривредницима је често и то скупо, али овде напомињу да сви треба да имају на уму да се све уложено врати кроз квалитетан род и добар принос.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

                       

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара