Читај ми!

Силоси из Ковина

Фирма "Статик" из Ковина је једна од ретких која у овој општини опстаје и успешно послује. Бави се грађевином, али и изградњом силоса и индустријских објеката, у чему су међу најуспешнијим у земљи.

У време економске кризе, када је тешко доћи до посла, нарочито у слабије развијеној јужнобанатској општини Ковин, успех је када фирма опстаје на тржишту више од 20 година и запошљава осамдесетшесторо људи.

Да предузеће "Статик" успешно послује говори тренутно проширење производне хале и изградња нове фабрике бетона.

"Услови рада нису лоши, могло би и боље, али шта да радимо, кад нема посла. У Ковину фирме пропадају, тако да смо задовољни што уопште имамо посао", каже Сабо Золтан, радник.

Откада послује, ова фирма је изградила више од 160 силоса, а раде по посебној технологији.

"То је немачка технологија са спирално мотаним силосима. Друге фирме које се овим баве на нашем тржишту увозе делове из Шпаније, Турске, Италије или Немачке, а ми све правило у нашој радионици", каже Милан Јаковљевић, пословођа.

Како са великим силосима долази до засићења тржишта, шансу ће тражити у иностранству, новим технологијама и изградњи малих силоса.

"У будућности очекујемо послове само код регистрованих пољопривредних газдинстава. То је оно што неке наше домаће банке и фондови покушавају да помогну у развоју", каже директор Златибор Андрејић.

Проблем на тржишту је правна несигурност, јер се дешава да ураде посао, а не могу да га наплате јер фирма оде у стечај. И нелојална конкуренција фирми из иностранства.

"Њих прате банке по питању кредита и у могућности су да дају одложено плаћање, на рате, а ми морамо да чинимо све из сопствених средстава, или евентуално уз скупе домаће кредите", додаје Андрејић.

Оно што би могло помоћи фирмама као што је "Статик" јесу ефикаснији правни систем и повољнији кредити.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара