Читај ми!

Нема лекара за читање мамографа

У јагодинској Општој болници пацијенткиње већ пет година не могу да обаве мамографију иако апарат за преглед постоји, јер нема лекара који може да прочита и напише налаз. Све пацијенткиње из градова у Поморављу на мамографију иду у ћупријску болницу где се годишње обави три хиљаде прегледа.

Апарат за мамографију у јагодинској Општој болници је стар 11 година, али је недавно дигитализован и потпуно поуздан. Ипак неколико година у служби је радио само један радиолог, а уз више хиљада прегледа годишње није било времена за посебну обуку.

Доктор Војо Гобељић, начелник Службе радиологије у јагодинској болници каже да само добар зналац може снимак интерпретирати одговорно, зналачки и сигурно, јер грешке, као уосталом у медицини комплетној, се тешко праштају и могу бити кобне.

У управи болнице кажу да су недавно четири лекара завршила специјализацију, али да још нико није обучен за читање мамографија.

Директор јагодинске болнице Дарко Милетић каже да је 2008. године, када је дошао на чело ове здравствене установе, стицајем околности радио само један радиолог који због обима посла није могао да заврши и обуку за читање мамографских снимака.

"Надам се да ћемо у наредном периоду који је пред нама значи врло брзо, до половине године урадити едукацију једне од наших докторки да буде елоквентно едукована што се тиче мамографских прегледа", каже др Дарко Милетић.

У Ћупријској болници на мамографу раде у две смене кажу притисак на службу је велики, јер долазе жене не само из околних градова са територије поморавског округа већ и из Варварина, Ћићевца, Крушевца.

"Доста нам отежава што ми сви све радимо да тако кажем, тај број мамографија отежава рад у другим дијгностикама, али ето успевамо да се покривамо и све прегледамо, а предност при заказивању имају жене са одрећеним упутним дијагнозама", каже др Зоран Милошевић, шеф рендген дијагностике у ћупријској болници.

Радиолози кажу да три хиљаде прегледа годишње само на мамографу представља велико оптерећење за службу, али је и плус у стручном смислу.

Докторка Светлана Јовановић Павловић, начелник радиологије ћупријске болнице, најављује и нове методе и набавку апарата.

"У даљем периоду перспектива нам је спровођење методе која се зове корбиопсија. Надаље се планира и набавка магнета, односно магнетне резонанце која такође представља велики напредак у радиологији дојке", каже она.

И док бар један радиолог из Јагодине не заврши тромесечну обуку на Институту за онкологију и радиологију све жене из Јагодине мораће на преглед дојке у Ћуприју.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво