Читај ми!

Годишњица Фото клуба у Лесковцу

Изложбом фотографија уметника са простора бивше Југославије Фото-клуб у Лесковцу, један од најстаријих на Балкану обележава седам деценија постојања. Посебно су поносни на школу фотографије коју годинама организују.

Да забележи важан тренутак, да завири у душу људи и живот неисцрпна је тема мајстора фотографије Радисава Филиповића Лала који се од фото апарата не одваја већ пола века.

Имао је срећу и част да учи од најбољих. Стасавао је у лесковачком Фото клубу који је кроз богату и историју дугу седам деценија мењао простор и називе, али су стручност и квалитет оно по чему се препознаје.

"Фотографија је мало специфична. Она се не ради испред белог папира, него је то једно истраживање, гледање на један посебан начин", каже Радисав Филиповић Лале, председник Фото клуба Лесковац.

Лесковчани су се поносили фестивалом Филм сутрашњице који се одржавао седамдесетих година. Лесковачки Фото клуб претеча у многоме па и у организовању Самита фотографа бивше Југославије. Трећи Самит окупио је тридесетак аутора, а у галерији Културног центра изложено је 60 фотографија.

"Кроз фотографије које смо добили, а настале су у време трајања самита представићемо туристичке потенцијале Јабланичког округа у целој бившој Југославији", каже Александар Стаменковић, менаџер програма за културу.

Дугогодишњи пријатељ лесковачког Фото клуба Боро Рудић, председник Фото савеза Македоније одушевљен је идејом о окупљању заљубљеника и мајстора фотографије са простора некадашње Југославије.

"Фото клуб Лесковац је једна од светлих тачака на простору бивше Југославије тако да није случајно што се Самит екс -југословенских фотографа организује управо овде", каже он.

Са Самитом кренула је и традиционална фото школа која траје три месеца.

"У школи ће бити предавачи познати фотографи, мајстори фотографије као и професори Факултета из Београда и Новог Сада", каже Весна Ђорђевић, секретар Фото клуба.

Интересовање је велико на задовољство људи из Фото клуба који се уз велики напор труде да што више младих лесковчана заволи фотографију, да буду креативни, да овде науче оно чега нема ни на интернету ни у књигама. Да, како кажу, буду пре свега истраживачи.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво