Читај ми!

Град првог клавира

Шабац, град првог клавира у Србији, и ове године, домаћин је међународног такмичења младих пијаниста. На 18. фестивалу, представиће се 120 извођача из шест земаља.

Амила Ранчић из Тузле свира клавир од седме године и има богату ризницу награда на такмичењима. За ово у Шапцу, каже да се припремала неколико месеци, јер јој то искуство много значи.

"Јако сам почаствована зато што знам да је ово такмичење тешко и драго ми је што имам прилику овде да свирам и надам се да ћу проћи добро", каже Амила.

"Спреман сам за такмичење, добро сам се припремио. Мени је битно да добро одсвирам. Ово је пролазна фаза, биће их још много", додаје Момчило Томић, ученик Музичке школе "Михаило Вукдраговић" у Шапцу.

И ове године, такмичаре подељене у шест категорија оцењује еминентни жири. Ту су Александар Сердар, Ђорђе Милојковић, Рита Кинка и још шест чувених пијаниста који су за младе извођаче велика инспирација.

"Деца могу да одреде где је тренутно њихово место и ако нису задовољни, да то поправе својим радом, тако да има пуно користи од оваквих такмичења", каже Маја Рајковић, члан жирија.

Директорка Музичке школе у Тузли Слађана Делић каже да Србију сматра земљом која има висок ниво пијанизма, тако да је додаје велико задовољство да буду на оваквом такмичењу.

За сусрет младих пијаниста, организатори сваке године уводе новине иако кажу да је за финансирање оваквих догађаја све теже наћи новац.

"Остали смо на истом нивоу када је реч о броју учесника као прошле године, што је добро, јер знам да на другим такмичењима опада број учесника", каже директор МШ "Михаило Вукдраговић" у Шапцу Драган Карић.

"Ја се надам  да ћемо ове године први пут увести концерте у току године до наредног такмичења које ће припремати најбољи из категорија", каже Драгомир Братић, професор МШ "Михаило Вукдраговић" у Шапцу.

18. међународно такмичење младих пијаниста у Шапцу прати и изложба радова ученика Школе примењених уметности симболичног назива- "Руке".

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара