Читај ми!

Рок концертом против баријера

Рок концертом у Нишу, упућен је позив на уклањање баријера за људе којима је кретање у великој мери ограничено. То је четврта акција којом удружење Драгана Родић покушава да промени однос друштва према особама са инвалидитетом.

Рок концерт који је много више од музичког догађаја још једна је од активности младе Нишлијке која је уз сва друштвена ангажовања завршила факултет, запослила се, постала супруга и мајка, уз све тешкоће и ограничења која носи живот у инвалидским колицима.

Зато је циљ Удружења "Драгана Родић" које је основала да оваквим особама олакша свакодневицу.

"Потребно је у овом случају отклонити неке грађевинско-архитектонске баријере и кренућемо са уклањањем баријера у главама људи. Причамо о томе да инвалидност није нешто чега се треба стидети", каже Драгана Родић Аранђеловић.

Ова порука послата је концертом популарне екс-ју групе Алиса и нишких музичара из Византие и Кана бенда.

"Врло често учествујем у оваквим пројектима. Дивно је помагати хендикепиранима, задовољан сам што сам вечерас овде", каже Мирослав Живановић Пиле, из групе Алиса.

"Најлакше је кад се музиком преноси порука. Разумљиво, јер музика је једноставно средство, не треба ту много филозофије и објашњења", каже Миша Јовић, СКЦ.

Ово је наставак акције "Уклонимо баријере", у коју је од самог почетка укључен Драганин супруг и музичар Милош Аранђеловић.

"Виде се промене у опхођењу, некад се чак утркују да помогну. Тога пре није било", каже Милош.

Иако је задовољна првим ефектима акције покренуте пре две године, Драган каже да има још доста посла око подизања свести о односу према особама са инвалидитетом у нашем окружењу.

"Особе са инвалидитетом су равноправни чланови друштва. Треба да живимо, дружимо се, радимо, да будемо корисни чланови, и то је поента целе ове приче", каже Драгана Родић Аранђеловић.

Акцију су до сада подржали популарни хрватски музичар Ален Славица, нишки Гале Кербер и други  уметници, а пажња је поклоњена и деци са инвалидетотм, како би им се обезбедили адекватни услови у школама и равноправан третман у друштву.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво