Читај ми!

Више ђака, више и књига

Србија данас обележава Национални дан књиге. Краљевачки библиотекари и песници, тим поводом су поклонили књиге за школску библиотеку основној школи у селу Отроци која је то заслужила по много чему.

Акција  краљевачке библиотеке "Стефан Првовенчани" под називом "Књигодаровница", којим се обогаћују фондови књига у школским и сеоским библиотекама, основну школу у селу Отроци одабрала је руководећи се пре свега идејом да тамо где има више ђака, треба да има и више књига.

У време када је у многим сеоским школама у Србији све мање ученика, ова школа и те како је заслужила да поклон буде уручен управо њој, јер из године у годину у њој је све више ђака.

Додуше, само неколико година раније, и ова школа је била на граници затварања због малог броја ученика и оронулог простора.

Милош Вукомановић, из Удружења "Сачувајмо Отроке", који каже да је 2005. године овде први задатак учитеља био да врбовим прутом из учионица истера змије које су се ту ноћу склањале, па да тек онда уведе децу на наставу.

Међутим, заједничким радом, мештани и учитељи реновирали су учионице, а број деце у селу почео је да расте, па сада ову четвороразредну школу, уз припремни разред похађа више од 30 малишана.

Директорка О.Ш. "Бранко Радичевић" у Отроцима Драгана Вуковић поноси се тиме што у сваком одељењу сада има по седморо ученика, а што се у селу рађа све више деце, илуструјући то примером да у 120 домова има чак петнаестак породица које имају између троје и петоро деце, па ће и ученика наредних година бити још више.

Управо  све ово определило је краљевачку библиотеку да поклоном у акцији названој "Књигодаровница", на Национални дан књиге увећа библиотечки фонд у овој сеоској школи за више од 200 нових наслова, а ученици  школе су се одужили дародавцима пригодним програмом, показујући тако да је поклон очито стигао на праву адресу.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво