Качаревци спремни за светску сланинијаду

У Качареву код Панчева у четвртак, 27. фебруара, почиње 27. Сланинијада. Домаћини су припремили богат избор квалитетних месних прерађевина и све је спремно за дочек првих посетиоца.

Свака друга кућа у Качареву у свом дворишту има пушницу, а на тавану окачене печенице, кобасице и сланину.

На промаји, уз банатски ветар, месо се природним путем суши и даје му тај начин посебан шмек, тврди Жељко Велиновски, који је од оца наследио овај посао:

"Веома озбиљно се спремамо за нашу Сланинијаду, и све што спремимо нудимо нашим гостима. Много нам значи што у свом селу имамо овакву манифестацију, на којој можемо да продајемо своје опроизводе и зарадимо неки динар."

Миле Филиповски је за овогодишњу Сланинијаду спремио је довољно здравих ђаконија од меса мангулица, намењених посетиоцима који не смеју да једу масну храну:

"Своје мангулице узгајам две године. Храним их само здравим прерађевинама и зато је њихово месо много квалитетније и мало скупље од обичног. Овде нема холестерола и препоручује се свима", истиче Филиповски.

С друге стране, Живко Јанковски сматра да без дебелих свиња од преко 200 килограма нема добре сланине. За њега кажу да је апотекар, јер у својој пушници има белу сланину коју служи као лек:

"Већ сад ме зову да резервишу моју сланину. Једна жена сваке године из Русије долази на Сланинијаду и тражи искључиво белу сланину јер, како каже, једна шнита ове сланине са коцком шећера препоручује се астматичарима и пушачима."

Организатори овогодишње Сланинијаде припремају за своје госте богату презентацију и дегустацију домаћих и заборављених јела. Прогласиће се најбољи произвођачи сланине и чварака. Председник туристичког друштва Сланинијада Ненад Шалетић каже да је све спремно и да сви једва чекају свечано отварање:

"Због великог интересовања домаћих произвођача меса проширили смо плато испред хале и ту ће на тезгама своје производе продавати наши Качаревци. Очекујемо госте из читаве земље,али и из околних држава. Организовали смо и 70 аутобуса за пензионере који ће бити наши гости. Овде ће свако моћи да пронађе нешто за свој џеп."

Као и прошле године Качаревци очекују да ће их у наредна четири дана посетити више од сто хиљада гостију, а за оне који желе овде и да преспавају обезбеђено је 500 кревета. За леп провод и добар залогај Качаревци су спремни.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво