Чувари ватре у Паштрићу

Кречари из Паштрића код Мионице познати су по производњи квалитетног креча који се извозио чак и у Грчку, а у време бивше Југославије њиме је снабдевана највећа фабрика за производњу школске креде. Иако га нови материјали потискују из употребе, најупорнији паштрићки мајстори чувају занат од изумирања.

Природа је давно уредила чиме ће се бавити мештани мионичког села Паштрић у клисури Рибнице. Богато кречњаком, који садржи чак 98 % калцијум-карбоната, постало је познато по производњи креча још у Краљевини Југославији.

Стари занат добијања важног грађевинског материјала био је у зениту од 70-их до 90-их година XX века, када је у Паштрићу радило 20 кречана. Данас их је тек пет.

"Довуку се четири тракторке приколице, па се онда зида два дана, па се онда два дана и две ноћи ложи", објашњава Бранислав Живковић. "Процес је огроман."

Креч се печење по старом поступку: 40 сати на 900 степени. Искусни мајстори кажу да не ваља ни препечен, ни недопечен. Од 100 килограма камена добије се 56 кг живог креча. А да би се
паштрићки загасио потребно је 4 литра воде по килограму - и то је показатељ квалитета.

Иако квалиеттан и јефтин грађевински материјал (килограм  кошта 15-20 динара), све више га
потискују нови материјали.

"Ово је остало од прошле године, није могло да се прода. Сад ову кречану кад испечемо, до априла имамо, немамо потребе да печемо", каже Радослав Палавестрић. "Нема потражње, иначе бисмо пекли, што не бисмо пекли."

Упркос проблемима, најупорнији паштрићки кречари не одустају од овог посла, мада је сезонски. Није лако одустати од онога што природа дарује.

"Као што је пршута на Златибору, као што би био кромпир у Гучи, тако је паштрићки креч бренд", наглашава Предраг Пеца Петровић (Музеј камена у Паштрићу). "Овај кречњак је стар преко 220 милиона година. То је тријарски кречњак, дакле, не овај млађи кредни, него тријарски који је идеалан за печење креча."

Креч има широку примену, не само у грађевинарству, већ и у хемијској индустрији, те заштити воћака од штеточина. И ... врло је важан да би се направило добро слатко од шљива.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво