Читај ми!

Ана победила тумор

После пет месеци лечења у Америци, Ана Живковић вратила се у Јагодину здрава. Захваљујући бројним хуманитарним акцијама прикупљен је део средстава потребних за операцију ретког тумора илијачне кости, од којег болује тек хиљаду људи на свету.

У дому Живковића после годину дана борбе са болешћу, опет се чује смех. Захваљујући бројним хуманитарним акцијама прикупљена су средства да Ана Живковић победи редак тумор илијачне кости.

Од дијагнозе - епителоидни фибросарком - и прогнозe клинике у Италији да је немогуће спасти ногу, па до операције доктора Николе Фабрија у њујоршкој болници и потпуног излечења било је потребно много упорности, жеље за животом и вере да ће се неопходних 80 хиљада долара прикупити добровољним акцијама.

"Знала сам да морам да имам стрпљења", каже Ана Живковић, асистент на крагујевачком универзитету. "Сама жеља да поново ходам и да будем здрава и ја и сви људи око мене који су били ту, поготову студенти који су у том тренутку поново проширили и покренули акцију, када се чинило да је акција готова, то ми је изнова дало снагу да наставим даље и да пут у Њујорк који се чинило да је немогућ, буде остварен."

Најтеже је ипак, како каже Ана, било неки дан пред одлазак у Њујорк када је сазнала да ће лечење коштати три пута више.

Помогла је фондација принцезе Катарине и уговорила операцију са почетним депозитом. На клиници Memorial Sloan-Kettering Cancer Centar септембра прошле године тумори су потпуно одстрањени, замењена је оболела кост и обављено неопходно зрачење.

Уз Ану је пет месеци била и мајка Весна: "Било је тешко у Њујорку. Она је била непокретна два месеца, ја не знам језик. После операције смо тешко пронашли адекватан смештај, јер је Ана била у колицима. Доста су нам помогли људи који тамо живе и уз њих нам је све било много лакше."

У добровољне акције прошле године, укључило се много људи, колега са факултета, студената, црква, Фондација принцезе Катарине. Сви они помогли су, истиче Ана, да поново може да стане на своје ноге.

Сада јој предстоји физикална терапија, како би од септембра могла да се врати на посао. Очекује и коначни рачун клинике из Њујорка за трошкове лечење. По неким проценама дугује још 140 хиљада долара. Ипак каже да је све много лакше сада када је њен организам, како кажу лекари, ослобођен канцера.

За све који бију битку са болестима ова ведра девојка има поруку:

"Морају да верују да ће све бити добро, да ће успети да оздраве, јер једино ако верују да је то могуће онда им ништа неће бити тешко.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара