Читај ми!

Фолклором против стреса

Да би се избегле погубне последице стреса, лекари препоручују смех, игру и дружење. То знају и чланови Анти-стрес фолклорне групе из Краљева, који се једном недељно окупљају у свом КУД-у и опуштају уз народне песме и кола.

Савремени начин живота, промене и проблеми су узрочници стреса. Поред тога што ради 10 па и више сати дневно, Тања Нешовић тврди да је преокупирана обавезама и у сталној је трци с временом.

На наговор своје колегинице учланила се, пре само неколико месеци у Aнти-стрес релакс фолклорну групу и од тада не пропушта пробе.

"Дружимо се на путовањима и овде. Смеха до суза. Увек смо расположени", каже Тања Нешовић из КУД-а "Ризница".

"Анти-стрес релакс група је стварно анти-стрес. Значи опуштамо се максимално. Не мислимо о свакодневним проблемима, послу и о свему томе", додаје Драгана Михајловић из КУД-а "Ризница".

Анти-стрес фолклор је за особе од 20 до 60 година. Заправо за све ризичне групе, јер су стресу изложене и млађе особе.

"Имамо четири анти-стрес релакс групе. Сваке године уписујемо по једну. Просто смо постали у граду бренд по овоме", каже Игор Гудић - кореограф.

Дуготрајан стрес озбиљно може да угрози наше здравље. Треба га избећи, а најбољи начин за то је дружење, смех и физичка активност. Довољна је и свакодневна шетња, али још бољи су спорт и фолклор.

У друштву "Ризница" кажу да никада није касно да се почне са фолклором. Што се стреса тиче осмех на њиховим лицима све говори.

Ово по свему особено фолклорно друштво се прочуло, толико да је било и домаћин првих сусрета ветерна Србије. Концерти нису обавеза већ прилика за још више дружења.

"Осећај је феноменалан. Свако треба да дође да проба. Ко не проба не може да зна какав је осећај. Када се изађе на сцену то је неописиво", каже Владимир Сајић из КУД-а "Ризница".

У друштву је много више жена мада је статистика је неумољива. Стресу су подједнако изложене  као и мушкарци. Оне су ипак те које више воде рачуна о свом менталном и физичком здрављу.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

       

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара