Дан матерњег језика у Иванову

Дан матерњег језика се на територији града Панчева одржава у селу Иванову, где живи национална заједница банатских Бугара-Палћена. Ђаци основних школа из околних места одржали су приредбу на десетак језика мањина, а приређена је и изложба ручних радова.

Када дођете у Иваново, мештани ће вам пожелети добродошлицу барем на три језика: српском, мађарском и палћенском. У овом селу живи најбројнија заједница банатских Бугара-палћена, који се разликују по томе што су католици.

У Дому културе, игром, песмом, глумом и рецитовањем на језицима националних мањина обележава се Дан матерњег језика.

"Ми смо дошли овде да прикажемо један игроказ како се словачка девојка облачи у народну ношњу, почевши од подсукње, па све до главне хаљине", каже Алиса Оравец из Војловице.

Палћени из Иванова покушавају да сачувају свој језик одржавајући везе са својим сународницима из Бугарске и Румуније, и кроз језичке радионице.

"Покушавам да сачувам језик тако што сам написао палћенски буквар и читанку, који је изашао пре три године, а преводим и савремену поезију. Има шта да се чита, само нам требају читаоци", каже Аугустин Калапиш из Удружења банатских Бугара "Иваново-Банат".

У последњих седам година Удружење "Ин медиас рес" кроз многобројне језичке радионице покушава да очува језике националних мањина, које живе у Панчеву и околини.

"На територији града Панчева наше удружење препознало је 26 различитих језика на којима се говори и неколико дијалеката. Међутим, тај број се стално мења, јер неки језици умиру, а неки народи се досељавају", каже Валентин Мик из Удружења "Ин медиас рес".

Поводом Дана матерњег језика приређена је и изложба ручних радова различитих удружења, што је био још један начин да се прикаже богатство националних заједница и различитих традиција које постоје на територији града Панчева.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво