Читај ми!

Настава на румунском језику

У Вршцу, где живи више од више од 5.000 Румуна, ђаци те националне мањине имају могућност да се на матерњем језику образују од вртића до факултета. Они кажу да им то много значи, јер студије углавном настављају у Румунији.

Настава на румунском језику у Вршцу заступљена је у две основне, једној средњој школи као и на високим струковним студијама за обрзовање васпитача.

У Вршачкој гиманзији ђаци румунске националности на свом матерњем језику образују се још од 1934. године. Данас ову средњу школу похађа више од 100 младих Румуна. Наставу из свих предмета слушају на свом језику.

У школи кажу да имају све услове за образовање ђака на румунском језику- стручни наставни кадар, кабинете, библиотеку са више од 4.000 наслова и  литературу.

Више од 50 одсто ђака румунске националности, после вршачке гиманзије, школовање наставља у Румунији, али се такође велики број њих после завршеног факултета враћа, како би запослење нашло у свом родном граду. 

Једна од њих је и Еуђен Чинч, професор музике који каже да је образовање на румунском важно, али не само због очувања матерњег језика.

Подршу обазовању Румуна на матерњем језику у Вршцу пружају институције од локалног до републичког нивоа,  а кроз различите међуљудске пројекте и Влада Републике Румуније, која донира изградњу школа и отварње нових одељења.

rts.vrsac@rts.rs
+381 13 838 788

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво