Читај ми!

Проблем ситне и удаљене парцеле

У Пчињском округу има око 15 хиљада регистрованих пољопривредних газдинстава. Власници половине од 3.000 пољопривредних газдинстава у општини Бујановац су старији од 50 година. Највећи проблем су ситне и удаљене парцеле, и недостатак механизације. Општина за повртарску производњу не издваја средства.

Производња поврћа је основно занимање породице Димковски из Жбевца код Бујановца. На 400 квадрата у шест пластеника производе паприку, парадајз и краставац.

Они кажу да годишње остваре приход од око 5.000 евра.

"Сваке године привредимо, то што нам превиши новац уложимо у производњу, обнову и механизацију", каже Срећко Димковски, пољопривредник из Жбевца.

Робу продају на мало на пијацама у Врању и Бујановцу.

"Кад повећаш производњу овде на југу, не може да се прода роба. Џаба да се повећа производња, кад нема откупне станице", каже Далибор Димковски.

Породица Халити из Великог Трновца се пре осам година са производње поврћа, коју су оценили као неисплативу, преоријентисала на цвеће.

"Уложиш, много значи, и семе је скупо, и репроматеријал и тресет, али може да се живи", каже Бујар Халити, пољопривредник из Великог Трновца.

Сваки пољопривредни произвођач у општини Бујановац у просеку има два до три хектара обрадиве земље. Највећи проблем је што су парцеле мале и доста удаљене једне од других.

"Додатни трошкови, нафта је скупа, све је скупо, а немаш где да продаш. Мале су парцеле и зато само за своју производњу", каже Горан Стојановић, пољопривредник из Левосоја.

Општина Бујановац ове године из буџета је издвојила 12 милиона динара за развој пољопривреде. Средства ће уложити у сточарство, пчеларство и едукацију пољопривредника.

"За повртарске културе и у прошлој и у овој години за сада нема неких посебних издвајања. То је оно што долази са стране преко донатора", каже Стојанча Арсић, заменик председника општине Бујановац.

На територији општине Бујановац има око 3.000 регистрованих пољопривредних газдинстава. Власници више од половине су старији од 50 година.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво