Читај ми!

Све више дивљих депонија

Иако у Кикинди постоји регионална депонија по европским стандардима, све је више нелегалних депонија. Несавесни грађани отпад бацају где стигну, а најчешће покрај путева и по каналима. Дивље депоније, поред естетског, представљају велики комунални и еколошки проблем.

Пре више година у Кикинди је отворена регионална депонија, направљена по европским стандардима, mеђутим, појединци, чак и нека предузећа, не користе услуге савремене депоније, него свој отпад истоварају тамо где им одговара.

Tиме, пре свега, наружују изглед града.

Нелегалне депоније ничу, такорећи, свакодневно. Несавесни грађани отпад одлажу где стигну, а најчешће покрај путева и по каналима.

Грађани сматрају да су та места потенцијални извор заразе  и додају да се згражавају кад виде такво нешто, што није ни лепо, ни културно.

Дивље депоније, поред естетског, представљају велики комунални и еколошки проблем са којим четири комунална инспектора и три контролора тешко могу изаћи на крај.

Јелена Алексић, комунална инспекторка, каже да је задатак њихове инспекције да утврде идентитет починиоца и наложе мере, које су у складу са њиховим овлашћењима.

"То подразумева уклањање садржаја који се одлаже мимо утврђених депонија и подношење пријаве прекршајном суду против несавесних починилаца", појашњава Алексић.

За уклањање и рашчишћавање нелегалних депонија надлежна је Дирекција за изградњу града, која је више пута пошумљавала спорне парцеле, али су саднице покрадене.

Мићо Ковачевић, из Дирекције за изградњу града, наводи неколико неуралгичних тачака где се оставља смеће.

"У питању је углавном инертни отпад и остаци анималног порекла што ми, малтене, сваке године уклањамо", додаје Ковачевић.

У буџету општине Кикинда за ову годину планирано је три милиона и двеста хиљада динара за уклањање и чишћење депонија и додатна средства која ће се издвајати по решењима општинских инспекција.

Стални апели грађанима да смеће одлажу на за то предвиђена места засада не дају очекиване резултате. Можда би, кажу, ригорозније казне и већа ажурност надлежних служби променили слику града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво