Читај ми!

Иконе на камену

Мирјана Каурин из Краљева, по одласку у пензију, посветила се сликарству и изради икона на камену. Учествовала је на неколико позивних међународних изложби у земљи и иностранству где је скренула пажњу критике и публике.

Тек по одласку у пензију, Мирјана Каурин из Краљева, посветила се својој великој љубави, сликарству, односно, осликавању икона на камену.

Захваљујући тим иконама, учествовала је на неколико позивних међународних изложби у земљи и иностранству где је скренула пажњу критике и публике. 

Камен није једноставно осликати. Ту тајну треба открити и умеће годинама усавршавати. Иконе са позлатом је још и теже насликати, јер верно треба следити и поштовати канон.

Само уметници, поготво сликари, сматрају да од лепог и обликованог камена може да настане уметничко дело. Таква је и 74-годишња Мирјана Каурин.

Чак ни сваки камен није добар за осликавање. Мирјана ће, наравно, са задовољством прихватити поклон, комад тамног мермера, али каже да је најбоље сликати на Белеводском пешчару или ониксу. Акрилне боје које користи лакше пријањају на пешчар него пигменти који се више користе за фреске.

"Тај пешчар припада цркви и манастирима, тој нашој лепоти. Мене је то узбуђивало, поред икона које радим, да на таквом камену направим нешто", каже Мирјана.

Мирјана је почела да изучава сликарство по одласку у пензију. Њен ментор је био познати краљевачки сликар Милан Ђокић који се и сам бавио иконописањем. Сликање је било њена давнашња жељ,а али је уместо академије завршила правни факултет и радила је у општини Краљево.

"Мене иконе посебно испуњавају. Када седнем да сликам ја не размишљам о бригама и проблемима. Једноставно и потпуно се предам и уживам", додаје Мирјана.

Мирјанине иконе на камену су обишле свет. Од наших исељеника добија поруџбине да им ослика на камену омиљене свеце, светитеље и анђеле. Покушава, каже, свима да удовољи, а притом и да припреми довољно дела за самосталну изложбу.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво