Читај ми!

Да се не забораве

Ниш је град богате историје, јер има доста споменика из различитих историјских периода. Народни музеј у Нишу брине о већини споменика, оних већих попут Ћеле куле, али је већи проблем са мањим споменицима о којима практично нико не брине.

Један од ретких споменика подигнут у част погинулих у балканским и Првом светском рату налази се на улазу у Нишку Бању и овде људи, углавном, пролазе колима ретко ко пешке, тако да већина Нишлија ни не зна за његово постојање.

Подигли су га грађани Нишке Бање и прве кутине и очигледно да су имали јасну визију како споменик треба да изгледа. Ту су и клупе и хладовина борова. Данас не бисмо могли да кажемо да се налази у катастрофалном стању, али има шта да се поправља. И грађани Ниша су сагласни да има шта да се поправи.

Врло често су у Нишу графити исписани на споменицима, на бубњу, Чегарском споменику, или Шабановом споменику на кеју. Зато је председник скупштине града Ниша Миле Илић упутио предлог да о 26 споменика у граду, који се односе на Први и Други светски рат, укључујући и овај, брину јавна преузећа уз помоћ Завода за заштиту споменика. Сазнали смо да су скоро сва предузећа прихватила ову обавезу.

На списку поред сваког споменика стоји које је предузеће задужено, а на њима је да организују и издвоје новац да прилази буду сређени и да буде чисто. Рокови нису предвиђени.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво